Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lencse fogyasztása szilveszter éjfélkor vagy az újév első napján az egyik legelterjedtebb szokás. A hagyomány szerint a lencse minden egyes szeme egy-egy pénzdarabot jelent. Aki az újév első napján lencsét eszik, annak a pénztárcája egész évben tele lesz. Azt már azonban kevesebben tudják, hogy némelyek szerint a szerencse csak akkor áll mellénk, ha pontban éjfélkor kerül az étel az asztalra. A legtöbben ilyenkor főzelék formájában eszik, de egyre népszerűbb a hideg lencsesaláta készítése.

Számos jótékony hatása miatt az egészséges étkezés egyik zászlóshajója lehetne

Szinte minden egészséges táplálkozással foglalkozó internetes szakportál sorolja az érveket a lencse egész éves fogyasztása mellett. Az elemzések szerint rengeteg értékes tápanyag megtalálható benne.

A lencse tartalmaz

  • B1-vitamint,
  • B2-vitamint,
  • C-vitamint,
  • káliumot,
  • kalciumot,
  • magnéziumot,
  • foszfort,
  • cinket,
  • vasat,
  • mangánt
  • és szelént is.

A lencsében rengeteg fehérje van, amely energiával, életerővel tölti fel az emberi szervezetet. Nem csupán a fizikai, hanem a szellemi teljesítőképességünket is képes megnövelni és emellett a fáradtságot is képes elűzni.

A lencse csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, szabályozza a vérnyomást és kordában tartja a vércukorszintet.

A szakportálok kitérnek arra is, hogy a lencse fogyasztása ajánlatos lenne minden kismamának, hiszen a benne lévő folsav megakadályozza a magzati fejlődési rendellenesség kialakulását.

Egyre kevesebb lencsét termesztünk és azt is szinte csak egy megyében

A lencse termesztése hazánkban háttérbe szorult az utóbbi évtizedekben, ökológiai érzékenysége és az olcsóbb import miatt – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2021. év végén készült körképéből.

Magyarországon akkor mindössze 284 hektáron vetettek lencsét. Ennek ellenére a 4400 tonnás import mellett közel 200 tonnát exportáltunk. Az adatok elemzéséből az derült ki, hogy hazánkban a lencse stabil felvásárlói piaca még nem alakult ki, így az értékesítés biztonsága alacsony, a kereslet – az import jelentős mennyisége miatt – minimális a hazai termesztésű lencse területén.

Az export-import adatokból látszik, hogy jelentős mennyiséget importálunk, közel felét Kanadából, másik részét Oroszországból és Lengyelországból.

Az alacsony hazai termelésre az import lencse jelentősen alacsonyabb, a hazainál mintegy két és félszer olcsóbb ára jelenti a magyarázatot.

Jelenleg a hazai lencse termőterület 99 százaléka Győr-Moson-Sopron megyében található.

Tegye fel a kezét, aki hallott már a vámosi lencséről!

Veszprém megye is dicsekedhet lencsetermesztő vidékkel, ugyanis a megyeszékhely szomszédságában található település, Nemesvámos több száz éves hagyománnyal büszkélkedhet. Az itt élő termelők úgy tartják, a lencse gyommentes, jó talajt igényel, magját csak olyan földre lehet vetni, amely az előző évben kevés, vagy lehetőleg semmilyen műtrágyát nem kapott. A növény kimondottan szereti a gyenge földeket, ami Nemesvámosra egyébként is jellemző.

Az itteni gazdák megalkottak egy különleges fajtát, amely a „Vámosi Lencse” nevet kapta. Különlegessége, hogy egy középszemcse nagyságú lencse, amely főzés közben képes akár a duplájára duzzadni, valamint 20-25 perc alatt egyenletesen puhára fő, miközben nem dobja le a héját. A vámosi lencse különlegességét jelzi az is, hogy a településen minden év februárjában lencse- és hurkafesztivált tartanak, valamint a Kárpát-medencei hungarikum mozgalom hatására a termék bekerült Nemesvámos települési értéktárába.