Az Ökotárs Alapítvány munkatársai múlt hét csütörtökön levélben értesültek arról, hogy az V. kerületi rendőrkapitányságon sikkasztás bűntettének gyanúja miatt eljárást folytatnak. Mivel egyelőre még csak az adatgyűjtés történik, a nyomozás hivatalosan ismeretlen tettes ellen folyik, de adatokat és információkat az Ökotársnak kéne átadnia - írja a 444.hu.

A hírportál az Ökotárs munkatársaitól megtudta, hogy azokat az iratokat is kéri most a rendőrség, amit az alapítvány munkatársai korábban nem bocsátottak a kormány megbízásából vizsgálatot indító Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) rendelkezésére, hiszen azokat az adatoknak nem az Ökotárs, hanem a brüsszeli székhelyű Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) az adatkezelője.

A rendőrség most egyrészt olyan iratokat vár, amelyek igazolnák, hogy ki és hogyan hatalmazta fel az Ökotárs Alapítványt, hogy a támogatási pénzek kiosztásában részt vegyen, valamint kíváncsiak arra is, hogy kinek és mekkora összeget ítéltek meg, ehhez pedig az összes hazai civil szervezettel megkötött szerződést át kéne adniuk. A 444.hu értesülései szerint az alapítvány egyelőre ügyvédekkel konzultál azzal kapcsolatban, hogy mit tegyenek. Nem hozták az Ökotárs Alapítvány munkatársainak tudomására, hogy ki jelentette fel őket.

A magyar kormány által elrendelt Kehi-vizsgálat még nem ért véget. Korábban a norvégok viszont a Kehi-vizsgálat azonnali felfüggesztéséhez kötötték a nem civileknek járó, több tízmilliárdos támogatási keret folyósításának újraindítását, amelyet korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felügyelt. Szintén a vizsgálat felfüggesztését kérte az Európa Tanács, de a hazai ombudsman szerint is kétséges, van-e joga a vizsgálat lefolytatására a Kehi-nek.