Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank Irinyi János születésének 200. évfordulójára, a zajtalan és robbanásmentes gyufát elsőként szabadalmaztató vegyész tiszteletére.

A 2000 forint névértékű színesfém emlékérme több szempontból is különleges. Egyrészt négyzet alakú. Másrészt az érmén látható gyufaszál lángja természetes fényben, mozgatás hatására a szivárvány színeiben váltakozik. Szivárványhatás magyar kibocsátású emlékérmén most először jelenik meg.

MTI Fotó - Balogh Zoltán

Az érme előlapján a gyufásdobozok oldalán lévő gyújtósáv ponthálós mintázata látható, amint éppen lángra lobban egy gyufaszálat, így ábrázolva Irinyi legismertebb, ma is használt találmányát.

Az érmén szerepel továbbá a "2000 FORINT" értékjelzés, a "MAGYARORSZÁG" felirat, a "2017" verési évszám, valamint a "BP." verdejel, amely csak tízszeres nagyítással érzékelhető, mikro méretű biztonsági elemet is tartalmaz, az emlékérmék hamisítás elleni védelme érdekében. A hátlapon Irinyi János portréja található. Az Irinyi János tiszteletére kibocsátott emlékérméket Endrődy Zoltán tervezte.

Címlapkép: Az érme bemutatóján végzett kísérlet. Forrás: MTI, Balogh Zoltán