Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szív- és érrendszeri betegségek a becslések szerint világszerte a halálesetek 32 százalékáért, az Európai Unióban pedig 37 százalékáért felelősek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a kardiovaszkuláris betegségek évente közel 18 millió ember halálát okozzák, ezzel a halálokok között az első helyen szerepelnek.

Magyarországon a statisztikai hivatal adatai szerint a halálozások felét közvetlenül a keringési rendszer betegségei okozzák, kétszer annyit, mint a daganatos megbetegedések.

Csak Magyarországon a kardiovaszkuláris betegségek ellátása 2019-ben több mint 207 milliárd forintba került a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK). Ez az összeg magába foglalja valamennyi keringési rendszert érintő megbetegedéssel összefüggő diagnosztika, szakorvosi ellátás, gondozás és rehabilitáció, gyógyszeres kezelés E-alapból megtérített költségét.

Szeptember 29-e a szív világnapja, az EIT Health, Európa legnagyobb egészségügyi fejlesztéseit támogató hálózata szerint a digitális orvosi eszközök nagymértékben segítik a betegeket és az orvosokat a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében. 

Egy nemzetközi piackutató vállalat előrejelzése szerint óriási potenciál van az európai telemedicina szektorban, 2020–2025 között jelentősen bővül majd és a korábbi 9,9 milliárd dollárról 19,2 milliárd dollárra emelkedik a piac.

Többek között ezért is támogatja az EIT Health a legkorszerűbb megoldásokat kifejlesztő startup vállalkozásokat a piacra jutás rögös útján, mondta Jean-Marc Bourez, az EIT Health vezérigazgatója.

Az EIT Health által támogatott inHEART és Acorai startup cégek digitális orvosi eszközöket fejlesztettek ki a szív- és érrendszeri szövődmények előrejelzésére és nyomon követésére, valamint a beavatkozások megismertetésére. Ezek az eszközök kulcsfontosságúak ahhoz, hogy javuljon a szív- és érrendszeri betegségek kezelésének minősége, és a páciensek a lehető legszélesebb körben férjenek hozzá ezekhez a kezelésekhez Európában.

Az Acorai egy olyan orvosi eszköz, amely a szívnyomás nem invazív monitorozására szolgál, és segít csökkenteni az újbóli kórházba kerülés kockázatát és a szívelégtelenség miatti halálozási arányt. Az Acorai jövőre szeretne klinikai vizsgálatokat indítani, majd 2024-re tervezik megoldásuk kereskedelmi forgalomba hozatalát. Az inHEAR pedig egy olyan felhőalapú szoftvermegoldást kínál, amely a műtét előtti orvosi felvételeket a beteg szívének 3D-s digitális másolatává alakítja át, a kardiológusok számára egy olyan egyénre szabott, optimalizált kezelési stratégiáját dolgoznak ki, ami csökkenti a beavatkozások idejét. A startup további célja a költségtérítés - tb-finanszírozás - biztosítása.