A volt miniszterelnök szerdán egy sajtóbeszélgetésen ismertette a napokban bemutatott adó- és gazdaságpolitikai javaslataik részleteit. Elmondta: körülbelül 300 ezer ember személyijövedelemadó-terheit növelnék - a leggazdagabb 8-10 százalékét -, ugyanakkor a kétkulcsos adórendszer és az adójóváírás visszaállítása révén 4 millió embernek kevesebb adót kellene fizetni. Hangsúlyozta azonban, az szja-átalakítást úgy hajtanák végre, hogy pozitív legyen a szaldója.

Bajnai Gordon kiemelte, nem akarnak visszatérni ahhoz a 2009 előtti, hibás gyakorlathoz, amely már az átlagbéreket is a nagyobb adókulccsal sújtotta. Javaslatuk alapján a második kulcs sem lenne magasabb a kisebbik másfélszeresénél. Ezt úgy indokolta, hogy az átlagnál jobban keresőket sem szabad "agyonadóztatni".

Az adójóváírás újbóli bevezetése havi 8-10 ezer forinttal növelné a nettó minimálbér értékét. Ugyanakkor Bajnai nem helyesli, ha bárki mentesül az adófizetési kötelezettség alól, ezért nem akarják visszaállítani a minimálbér adómentességét, azaz nem nulláról indulna az adójóváírás. Az adókulcsok meghatározását korainak tartotta.

Az Együtt 2014 társalapítója arról is beszélt, hogy 2014 után az új kormánynak átfogó megállapodást kell kötnie a gazdasági célokról a munkaadókkal és a munkavállalókkal.

A hitelezés beindítása érdekében meg kell egyezni a bankokkal

Fontosnak tartja továbbá, hogy a hitelezés újraindítása érdekében megegyezzenek a bankokkal. Szerinte olyan "kemény alkura" lesz szükség, amely a hitelállomány növeléséhez köti a bankadó csökkentését. Hozzátette: a napokban a kabinet is előállt ilyen javaslattal, amit helyesnek tart, de szerinte annak teljesülése kérdéses, mivel az Orbán-kormányba vetett bizalom már elfogyott.

Kérdésre válaszolva hozzáfűzte, "morálisan és funkcionálisan" is rendkívül károsnak tartja a ciklus során bevezetett különadókat. Azonban az új kormány nem döntheti össze a költségvetési egyensúlyt azzal, hogy feltétel nélkül, azonnal megszünteti őket - jegyezte meg Bajnai Gordon.

A bankokkal megoldást kell találni a devizahitelesek problémáira is. Ugyanis - fűzte hozzá -, a kormány 170 ezer, a jobb módúak közé tartozó adóst kimentett ugyan, a többieket viszont nehezebb helyzetbe sodorta, így "a bomba tovább ketyeg".

Kitért arra is, korainak tartja megnevezni az euró bevezetésének céldátumát, de úgy látja, hogy 2018-ra teljesíteni kell ennek feltételeit.

A volt kormányfő végezetül elmondta, arra számít, nyárra lesz jól megítélhető az Együtt 2014 támogatottsága. Véleménye szerint ugyanis a párttá szerveződés előtti felmérések nem adnak valós képet arról.

Rogán Antal máris összeszámolta az Együtt 2014 programjának hatását

A választói mozgalom a különadók és a bankadó megszüntetését, valamint az adójóváírás újbóli bevezetését ígéri, aminek költségvetési egyenlege összesen mínusz 771 milliárd forint lenne - közölte Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. A büdzséből hiányzó pénz pedig még úgy is 600 milliárd forint körül alakulna, ha Bajnai Gordonék az évi négymillió forint feletti jövedelműek esetében beiktatnának egy második, 25 százalék körüli adókulcsot. A politikus szerint ezt a hiányzó 600 milliárd forintot csakis lakossági megszorításokból pótolhatná Bajnai - vetítette előre Rogán.