A Magyarországról távmunkában dolgozó munkavállalók jövedelme adókötelessé válhat Magyarországon, és így adókockázatnak vannak kitéve, amennyiben a magyarországi munkavégzés ellenére továbbra is a munkáltató székhelye szerinti országban fizetik meg az adót.

Amennyiben pedig a külföldön megfizetett adó 15 százaléknál magasabb, akkor a magyarországi szja-kötelezettség visszamenőleges teljesítésével, nem csak a magyar adókockázatot szüntetik meg, hanem még anyagilag is jól járhatnak. Ilyen esetben ugyanis a külföldön visszaigényelhető személyi jövedelemadó összege meghaladja a magyar adófizetési kötelezettséget - írja Fajcsák Gábor adó-üzletágvezető az RSM Hungary blogján.

Magánszemélynek is lehet adókockázata Magyarországon

Az adótanácsadó tapasztalatai szerint a külföldi cégek és a magánszemélyek sok esetben nem gondolnak arra, hogy a magyarországi home office-ban történő munkavégzés miatt megváltozhat az adó- és járulékfizetés helye. Ezért továbbra is a munkáltató székhelye szerinti országban fizetik meg a bért terhelő adókat és járulékokat.

Azonban a főszabály az, hogy ha magyar adóügyi illetőségű magánszemély Magyarországról dolgozik munkavállalóként, akkor a külföldről kapott jövedelme mind a hazai, mind a nemzetközi jogszabályok alapján Magyarországon adóztatható.

A személyi jövedelemadó bevallása és megfizetése a magánszemély kötelezettsége. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a kockázatot ő viseli.

A külföldről származó, Magyarországon adóköteles munkaviszonyból származó jövedelem után a munkavállaló köteles lenne negyedévente magyar szja-előleget fizetni. Illetve a jövedelmet, az azt terhelő szja-t és a megfizetett adóelőleget az éves szja-bevallásban bevallani. Amennyiben 2021-ben valaki rendelkezik külföldről származó jövedelemmel, a 2021-es szja-bevallásában tudja bevallási kötelezettségét teljesíteni. Ennek benyújtási határideje 2022. május 20. Az adóelőleg késedelmes megfizetése miatt késedelmi pótlék fizetési kötelezettség is felmerülhet - olvasható az adótanácsadó blogján.

Abban az esetben, ha valaki 2021-et megelőzően tett szert ilyen jövedelemre, a korábbi évekre vonatkozó szja-bevallás önellenőrzésével, vagy ha a szóban forgó évre nem nyújtott be Magyarországon adóbevallást, akkor az szja-bevallás pótlólagos benyújtásával és az adó visszamenőleges befizetésével tud adókötelezettségének eleget tenni.

Milliókat is lehet nyerni az szja rendezésével

Amennyiben a külföldi személyi jövedelemadó 15 százaléknál magasabb, akkor a magyar adókötelezettségek rendezése előnyös is lehet a magánszemély számára. A Magyarországon adóköteles jövedelem után külföldön megfizetett adót ugyanis, az adott ország szabályai szerint vissza lehet igényelni - hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

Ráadásul, amennyiben a munkavállaló gyermeket nevel, most jogosult lehet Magyarországon maximum 809 ezer forintos adó-visszatérítésre.

Abban az esetben is keletkezik Magyarországon adófizetési kötelezettség, ha nem a teljes évben dolgozik a magánszemély Magyarországról, csak ilyenkor meg kell osztani az adóalapot az országok között - hangsúlyozza a szakértő.

Járulékkockázatot is futhat a magánszemély

Megfelelő igazolás hiányában a magánszemély járulék- és szociális hozzájárulási adókockázatot is fut Magyarországon - hívja fel a figyelmet egy másik problémára Fajcsák Gábor.

A társadalombiztosítási járulékkötelezettség főszabály szerint a munkavégzés helye szerinti országban merül fel. Azaz itthoni munkavégzés esetén Magyarországon. Amennyiben valaki pandémia miatt dolgozik Magyarországról home office-ban, be lehet szerezni olyan igazolást, amely alapján a járulékkötelezettség kint maradhat az átmeneti időszak alatt külföldön, és csak az szja-t kell Magyarországon megfizetni.

Igazolás hiányában, amennyiben a külföldi foglalkoztató nem jelentkezik be Magyarországon és nem teljesíti a tb-járulékokkal és a szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos levonási, bevallási és fizetési kötelezettségét, akkor az ezzel kapcsolatos kockázatot is a munkavállaló viseli.

Az esetleges hiba azonban viszonylag egyszerűen korrigálható az szja-bevallások megfelelő kezelésével és a szükséges igazolások beszerzésével - írja a szakértő.