A járvány miatt sokféle adókedvezmény lépett életbe és főként a cégeknek több határidő is eltolódott, a személyi jövedelemadó bevallására és befizetésére vonatkozó május 20-án lejáró határidő nem változott. Tehát, aki eddig még nem tette meg, annak intézkednie kell.

A NAV összeállításából kiderül, hogy a bevallásban fel kell tüntetni azt is, ha valaki visszaigényelhető pénzre tart igényt. Elektronikusan az e-SZJA portálon elérhető bevallást kell kiegészíteni. Ehhez a következőket kell tenni:

  • Az "Összes mező"/""Átvezetési és kiutalási kérelem, részletfizetés, visszaigénylési adatok, egyenlegek" / "Visszaigénylési adatok" menüpontokon keresztül hozzáadhatók azok a mezők, amelyek kitöltésével kezdeményezheti a visszaigényelhető adó kiutalását.
  • A megjelenő mezőkben be kell jelölni a teljes visszaigényelhető összeg/összegek visszakérésének lehetőségét, majd meg kell adni a postázási címet vagy a bankszámlaszámot (pénzforgalmi, illetve fizetési számla számát).

Amennyiben valaki postán kapta meg a NAV által készített tervezetet, akkor a mellékletként megküldött kiegészítő nyilatkozaton lehet megadni a pénz visszaigényléshez szükséges adatokat. Be kell jelölni, hogy az adózó pénzt szeretne visszakapni ("teljes visszaigényelhető összeg/összegek visszakérése" lehetőséget kell választani). Emellett meg kell adni a postázási címet vagy a bankszámlaszámot (pénzforgalmi, illetve fizetési számla számát). A kitöltött és aláírt nyomtatványt postán kell elküldeni a NAV-nak május 20-ig.

Ha a bevallási tervezetet más okból is ki szeretné egészíteni vagy módosítani, a 19SZJA bevallást kell benyújtania 2020. május 20-ig, aminek a D) blokkjában kell megadni az adatokat.

A visszaigényelt adót a bevallás, illetve a bevallási tervezet kiegészítő nyilatkozatának beérkezésétől számított, maximum a 30. napon utalja ki a NAV. A 30 nap számításánál figyelembe kell venni a postai kézbesítés átfutási idejét is.