Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mivel a pontos adómegállapítás csak májusban, az szja-bevallás idején történik meg, az adóhivatalnak egy hatalmas informatikai és adategyeztetési feladatot kellett volna megoldania, ahhoz, hogy februárig minden egyes érintett számára ki lehessen számolni a neki járó szja-visszatérítés teljes összegét - írtuk meg korábban. Az eredeti elgondolás szerint a NAV-nak a társhatóságokkal egyeztetve 2021-re vonatkozóan havi bontásban kellett volna rálátást nyernie arra, hogy például kik és milyen családi állapotban élnek: egyebek közt kik azok, akik házasok, vagy nyilvántartott élettársi kapcsolatban állnak, kik és mikor kötöttek házasságot, illetve azt mikor bontották fel.

Ez annyira nehezen megoldható feladat lett volna, hogy lényegében tehermentesítették alóla az adóhatóságot, és az szja-visszatérítéssel kapcsolatos számítások jelentős része áttolódott a 2022 májusi adóbevallás idejére - jelentette ki a legutóbbi rendelkezések alapján Angyal József, okleveles adószakértő. A NAV tulajdonképpen azzal kerülte meg ezt az óriási munkát, hogy kibővítették a jogosultak körét. Míg korábban az volt a terv, hogy a családi pótlék és a családi adókedvezmény jogosultsági időtartama alapján számítják az szja-visszatérítés összegét, mostanra viszont úgy bővült ki a kör, hogy ha valaki 2021 során akárcsak egyetlen napig is jogosult volt a családi adókedvezményre, akkor máris egész évre jár neki a pluszpénz.

Ez azt jelenti, hogy például amennyiben egy házaspár 2021 január 2-án vált el, akkor a felek egy napig voltak jogosultak a családi kedvezményre, ám az elvált szülőknek mégis egész évre járni fog az adóvisszatérítés. Hasonló módon, ha egy gyermek június 30-án befejezte középiskolai tanulmányait, akkor családi adókedvezményt őutána már nem vehetnek fel a szülei, az szja-visszatérítésre viszont egész évre jogosultságot nyerhetnek - példálózott a szakember.

A módosításokból adódóan az szja-visszatérítés teljes összegéről csak jövő májusban lehet kalkulációt adni, addig csak a befizetett adóelőleg lehet igazodási pont a NAV számára. Azt az összeget fogják első körben visszafizetni, amely a január 20-ra előrehozott M30-as munkáltatói igazolásokban szerepel. Vagyis február 15-ig nagy mozgástér nem várható, pusztán annyi, hogy az adóhivatal visszautalja az év közben levont szja-előlegeket az érintetteknek, az adókedvezmény többi részének igénybevételére pedig csak az adóbevallás során lesz lehetőség. Mindenki nyugodtan várjon tehát azután is, hogy visszakapta az adóelőlegét, március 15-ig meg fogja kapni a bevallástervezetét és utána még tehet újabb nyilatkozatot, módosíthatja bevallását, hogy a számításokat pontosítsa - tanácsolja Angyal József, a NAV tájékoztatójának ellentmondva.

Az adóhivatalnak ugyanis semmilyen jogszabályi felhatalmazása nincs arra, hogy kalkulációkat tegyen a bevallás kapcsán, mert az sok esetben a magánszemély döntéséhez kötődik. A bevallás-tervezetet csak kiindulási alapnak lehet tekinteni, tehát ne fogadjuk el látatlanul, mindenképp érdemes átnézetni szakemberrel, mert jelentős, törvény adta lehetőségeket kínál arra, hogy az szja-visszatérítés összegét optimalizáljuk! Erről azonban nem fognak beszélni a NAV ügyfélszolgálatán - figyelmeztetett.

Vannak, akik rosszabbul járnak, ha nem nyilatkoznak december 31-ig

Néhány optimalizálási lehetőség csak idén, december 31-i jogvesztő határidővel áll nyitva. Ezeket nem lehet a jövő évi adóbevallás idejére halasztani.

  • Ilyen eset például az, hogy az szja-visszatérítést csak abban az esetben veheti igénybe mindkét elvált szülő, amennyiben a gyermek közös neveléséről állapodtak meg, és 50-50 százalékos részben veszik igénybe a családi pótlékot. Amennyiben úgy állapodtak meg hogy közösen nevelik a gyermeket, de nem intézkedtek arról, hogy a pótlékot a Magyar Államkincstár fele-fele arányban utalja, akkor elesnek a kedvezménytől. Hiába van akár egy bírósági papír arról, hogy közösen nevelik a gyermekeket, ezt az Államkincstár felé be kell jelenteni, amelyet 2021 végéig még meg lehet tenni. Az adóhatóság ugyanis a kincstártól szerez információkat.
  • A másik lehetőség, amely élettársak esetében elég gyakori, hogy ha nincs közös vér szerinti gyermek, akkor a vér szerinti szülő az egyedülállók családi pótlékát igényli, mert ezáltal igénybe tudja venni a családi adókedvezményt. Viszont ha az egyedülállók családi pótlékát igényli a normál családi pótlékkal szemben, akkor viszont nem tudja megosztani az adókedvezményt az élettárssal, így amennyiben lenullázta a befizetendő szja-ját, akkor nem kaphat visszatérítést. De szintén december 31-ig jelezheti még az Államkincstár felé, hogy ő nem az egyedülállók családi pótlékát kívánja igénybe venni.
  • A NAV bejelentette azt is, hogy 2021-re vonatkozóan a várandósság után is jár az szja-visszatérítés. Amennyiben valakinél a várandósságot decemberben állapítják meg, akkor neki egész évre visszafizetik az adóját. Van azonban egy kitétel, amely szerint várandósság után a családi adókedvezmény csak a közös háztartásban élőknek jár, egyébként pedig nem. Házastársaknál - főleg a tehetősebbeknél - azonban elég gyakori, hogy külön lakcímen vannak nyilvántartva. Közös gyermek esetén mindketten jogosultak a kedvezményre, de a várandósságnál szigorú feltétel a közös lakcím. Ez bejelenthető még december 31-ig az okmányirodáknál. 

Megosztással 100 ezreket lehet nyerni, ha kivárunk az adóbevallásig

A Pénzügyminisztérium minden évben közzéteszi, hogy körülbelül 500 ezer magyarnak nem kell fizetnie szja-t, mert a családi adóalap-kedvezmény révén lenullázódik a jövedelemadója. Ez a félmillió ember most elvileg nem kapna egy fillér szja-visszatérítést sem. De amennyiben nem egyedülálló szülőkről van szó, hanem párban, élettársi kapcsolatban/házasságban állnak, akkor a jelenlegi nulla helyett, több százezer forint szja-visszatérítéshez juthatnak hozzá, amennyiben az adóbevallásukban megosztják egymás között a családi kedvezményt. Ez nem manipuláció, hanem törvény adta lehetőség - magyarázta Angyal József.

Ennek az alapja, hogy a családi adókedvezmény csak egyszeresen vehető igénybe, de a szülők között szabadon megosztható, az szja-visszatérítés viszont nem megosztható, ellenben mind a két félnek járhat.

A kormányzat szerint összesen 1,9 millióan lehetnek jogosultak az szja-visszatérítésre, az adószakértő szerint viszont ez a szám csak a jövő májusi állapotra lehet igaz, hiszen nagyon sokan nem juthatnak hozzá február 15-ig a kedvezményhez.  A családi pótlékra jogosultak, párkapcsolatban élő gyermekesek köréből, ha levonjuk azt az 500 ezer embert, aki nem fizet szja-t, valamint az egyéni vállalkozókat, és az őstermelőket, akik szintén csak a bevallásban érvényesíthetik a kedvezményt, akkor februárig mindössze egymillió ember lehet érintett a visszatérítésben, majd május után az érintettek kör meg fog duplázódni - becsülte. Szerinte azzal, hogy kibővítették a jogosultak körét, meglehet, hogy az adóvisszatérítés nem 600, hanem inkább 800 milliárd forintba fog kerülni a büdzsének, az összeg a nagy része azonban csak májusban realizálódhat.

Az optimalizációs "manőver" alapja, hogy az adózók saját maguk döntik el, hogyan osztják meg egymás közt a családi adóalap-kedvezményt az élettárssal, házastárssal, ebbe nincs beleszólása az adóhatóságnak, továbbá nem köti őket az év közben tett nyilatkozatuk, tehát az 2022 májusáig módosítható.

Nem kiskapu: a kedvezmények "átpasszolhatók"

Az egyik ilyen optimalizálási lehetőség élettársak esetében akkor áll fent, amikor nincs vér szerinti közös gyermekük, ezért elvileg nem jogosultak a családi adóalap-kedvezményre, mert családi pótlékot sem kaphatnak. Viszont az szja-törvény rendelkezése szerint az adóbevallásban meg lehet osztani a családi kedvezményt az élettárssal. Ha év közben a vér szerinti szülő vette igénybe a családi adókedvezményt, akkor ő annyival kevesebb szja visszatérítést kaphat, (ha alacsonyabb a fizetése el is eshet tőle), miközben az élettársa nem volt jogosult rá. A bevallásban viszont átruházhatja a családi kedvezmény igénybevételét az élettársra, és akkor ő maga teljes egészében igénybe tudja venni az szja-visszatérítést.

Eddig a két fél közül jellemzően az vette igénybe a családi adóalap-kedvezményt, akinek magasabb volt a jövedelme, hogy minél jobban ki tudja használni azt. Ez az állapot most az szja-visszatérítés miatt megfordul. Vagyis a pluszpénz lehetősége arra ösztönöz, hogy az alacsonyabb - akár minimálbéres - jövedelműnek kell igénybe vennie a családi kedvezményt, és akkor a maradék részt, amelyet már nem veheti igénybe, azt családi járulékkedvezmény terhére érvényesítse. Ezzel a párjának felszabadul az adóalapja és azután felveheti az szja-visszatérítést.Tehát ha úgy nyilatkoztak 2021-ben, hogy az apa veszi igénybe év közben a családi adóalap-kedvezményt, ettől függetlenül a jogszabály szerint a bevallásban nyilatkozhat úgy, hogy nem az apa, hanem az anya veszi igénybe azt.

Angyal szerint nagy lehetőség a bevallásban, hogy amennyiben valaki igénybe veszi a családi járulékkedvezményt akkor ennek összege érvényesíthető szja-kedvezményben. Konkrét számpélda alapján: tegyük fel, hogy egy élettársi kapcsolatban mind a két fél bruttó 450 ezer forintot keres havonta. Az anyának három gyermeke van és utánuk 660 ezer forint adóalap-kedvezményt vesz fel. Ő év közben egyedül igénybe veszi a családi adóalap-kedvezményt: 450 ezer forintot az szja-kedvezmény terhére, a maradék 210 ezret pedig a járulékkedvezmény terhére. Ezáltal nem fizet jövedelemadót, így február 15-ig nem kaphat szja-visszatérítést. A bevallásában viszont dönthet úgy, hogy helyette az élettársa vegye igénybe a családi adóalap-kedvezményt 450 ezer forint összegben, így a járulékkedvezmény "beragad", azt már nem kell visszafizetnie. Viszont neki, mint vér szerinti szülőnek felszabadul 450 ezer forintnyi adóalapja, amely után 809 ezer forint szja-visszatérítést kaphat - kalkulált a szakértő.

Egy további számpélda alapján: háromgyermekes házaspár esetében, ha az egyik szülő 300 ezret keres, a másik 360 ezret, és ők megosztásban maximálisan veszik igénybe év közben a családi kedvezményt, tehát nulla forint szja-t fizetnek, ezért február 15-ig nem is kaphatnak szja-visszatérítést. Igen ám, de a bevallásban lehetőség van arra, hogy a 300 ezer forint havi jövedelemmel rendelkező személy egyedül vegye igénybe az összesen 660 ezer forintra rúgó családi adóalap-kedvezményt, s ebből 360 ezret a járulékkedvezmény terhére érvényesítsen. Ezzel a párjának felszabadul 360 ezer forintnyi adóalapja, ami után 648 ezer forint szja-visszatérítéshez juthat. Vagyis relatíve hatalmas összegek forognak kockán - értékelt.

A könyvelők káoszra készülnek

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) ugyancsak félmillió olyan igényléssel számol, amely esetében az szja-visszatérítésre csak az adóbevallás optimalizálásával nyílik lehetőség. Ruszin Zsolt alelnök szerint ehhez sok esetben rengeteg nyomtatványt kell majd beküldeni, amely a NAV Általános Nyomtatványkitöltő Programja által lesz lehetséges. Úgy véli, ennek használata szakképzettség és gyakorlat nélkül csak erős idegzetűeknek ajánlott.

A kormány a gyermekesek nadrágjára varrt egy zsebet, amelyet ki kellene nyitni, mert lehet, hogy pénz van benne, ám a zseb sok esetben csak szakértelemmel nyitható ki - érvelt Ruszin. A könyvelők, adózási szakemberek néhány tízezer forint fejében, félóra vizsgálódás kideríthetik az érintett dokumentumaiból, hogy elérhető-e számára a pluszpénz és végrehajtható-e a "bevallási manőver". Mivel az ingyenpénz mágnesként vonzza az embereket, könnyen előfordulhat, hogy januárban brutális méretű roham érkezik: a magánszemélyek százezrével fognak bejelentkezni a könyvelőknél, bérszámfejtőknél.

Hiába tűnik jó üzleti lehetőségnek, a hektikus, kezelhetetlen üzleti folyam a gondot okozhat. Hirtelen mindenki nagy mennyiségben, jó minőségű szolgáltatást vár majd el a könyvelőktől, erre azonban a szakma nincs felkészülve. Amikor elkezdenek tömegével ömleni a telefonhívások, és az e-mailek, a jellemzően nagyon kiszámíthatatlan magánszemély kuncsaftok részéről, az már nem üzleti lehetőség, az már káosz - fejezte ki aggodalmát az alelnök.