Egyre többen jelentkeznek be a magánlaborokhoz, fizetős koronavírus-tesztre a karácsony előtti napokra, hogy negatív teszttel aztán elutazzanak rokonaikhoz, és együtt töltsék az ünnepeket.

Az egyik magánlaborban már a karácsony előtti időpontok több mint 60 százalékát lefoglalták emiatt - számolt be az RTL Híradó.

Eszerint mindkét tesztfajta, a PCR és az antigén teszt iránt is nagy az érdeklődés. A megszólaló magánlabor-vezető szerint az alegbiztosabb, ha valaki mindkét tesztet megcsináltatja és a tesztelés előtt két napig már nem megy sehova.

Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa viszont mindez csak hamis biztonságérzetet nyújthat - ezért óva int attól, hogy bárki negatív teszttel elutazzon idős rokonaihoz, mert a teszt előtti napokban vagy utána is könnyen megfertőződhetünk.

A tesztek ugyanis mindig csak egy adott időpillanatbeli állapotot mutatnák meg. Egy, a családi vacsora előtt elvégezett negatív teszt sajnos csak álbiztonságot mutat - fogalmazott Szlávik. A legkritikusabb éppen az első két nap, amikor még éppen nem jelennek meg az antitestek.

A tesztek sajnos nem segítenek abban, hogy megvédjük a családtagjainkat - mondta az infektológus. Véleménye szerint a rokonainkat csak akkor tudjuk biztosan megvédeni a fertőzéstől, ha nem találkozunk velük.