A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a 420 kilogramm mélyfagyasztott hús - amelyet csomagolásán marhabélszínként jelöltek meg - voltaképpen mesterségesen színezett sertéshús. A termék forgalomba nem került, a csalást a viszonteladó egy véletlenszerű ellenőrzés során állapította meg.

"A múlt héten láttam a hírt, hogy Svédországban Magyarországról származó színezett sertéshúst foglaltak le, ezért úgy döntöttem, hogy megvizsgálom a legutóbbi szállítmányt - mondta el az MTI-nek Anton Suchy, a színezett húst megvásárló Hermes Clasic vállalat tulajdonosa.

Beszámolója szerint a "marhabélszín" kiolvasztása során a hús gyanús állagára lett figyelmes, ezért bevizsgáltatta a Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyeletnél. A hús protein vizsgálata során kiderült, hogy a VKC HU 574 EK csomagolási megjelölésű szállítmány kizárólag sertéshúst, valamint mesterséges színezőanyagot tartalmaz. A sertéshús "átfestésére" az elemzések szerint nem élelmiszeripari festéket, hanem más szintetikus festékanyagot használtak.

A szállítmányt viszonteladás céljából egy kassai székhelyű cégtől vásárolta a Hermes Clasic vállalat tulajdonosa. Elmondta: a cégre - amelytől a mostani szállítmányt vásárolta - eddig nem volt panasza.

Bár az ügyről már értesült a szlovák rendőrség is, hivatalosan még nem indítottak vizsgálatot."Együttműködünk az ügy kapcsán a Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelettel, eddig azonban nem kaptunk feljelentést - erősítette meg Alexander Szabó, a kassai kerületi rendőrkapitányság szóvivője. Jozef Bíres, a SVaPS igazgatója az eset kapcsán azt nyilatkozta: az ügyről magyar partnerével is egyeztetni fog.