Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar tőke meghódítja Szlovéniát – idézte a 24.hu a Delo című ljubljanai lapot, miután magyar cégek sorozatban jelentik be a befektetéseiket, cégfelvásárlásaikat a balkáni országban. A Mol az osztrák OMV-től vette át 300 millió euróért – egyebek mellett – annak 120 egységből álló szlovéniai benzinkúthálózatát. Így a magyar cég a második legnagyobb szereplővé válik 173 töltőállomásával.

Az OTP döntően egy amerikai befektetési alaptól, az Apollótól szerezte meg a második legnagyobb szlovén bankot, a Nova KBM-et (NKBM). A Zurnal24 a Reuters értesülését idézve megjegyzi, hogy az ügylet értéke egymilliárd euró is lehet, bár erről hivatalos adatok nem láttak napvilágot. Emellett az OTP Ingatlanbefektetési Alap tulajdonában lévő Mendota Invest Ljubljana vasúti főpályaudvarának és busztermináljának állami felújításával és átépítésével párhuzamosan a környéken 300 millió eurós nagyságrendben város- és ingatlanfejlesztést tervez megvalósítani.

Miután az OTP 2019-ben már a negyedik legnagyobb szereplőt, az SKB-t is felvásárolta egy francia tulajdonostól, piacvezetővé válhat az NKBM-mel együtt a szlovén kereskedelmi bankok között. Ennek feltétele, hogy megkapja a felügyeleti szervek áldását a tranzakcióra.

Ezzel folytatódott az a folyamat, amelynek eredményeként meghússzorozódtak a magyar befektetések Szlovéniában: előbb a kormányközeli média szállt be a Fidesz-barát szlovén SDS pártsajtójába, majd az SDS kormányra jutásakor feltűnt a TV2 is. A harmadik hullámban jött az OTP és a Mol. Ugyanakkor a jobbos szlovén kormánykoalíció inog, és az erősödő ellenzék gyarmatosításról beszél.