A jegybank által még 2014-ben gründolt Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) alapítvány a közelmúltban egy módosító dokumentumot adott be a Fővárosi Törvényszékre. Ez pedig egyebek mellett Vajda Zitát nevezi meg, aki a bejegyzés szerint a Naphegy egyik kiváló adottságú utcájába található társasházba költözött.

A portál által kikért tulajdoni lap szerint a valamivel több mint 60 négyzetméteres lakásnak Vajda Zita a tulajdonosa, akihez 2015. május 12-én került, míg az MNB a jelzálogjogot alig három héttel később, 2015. júliusának első napjaiban tette rá a lakásra. Ekkor pedig Vajda Zita valóban az MNB állományába tartozott.

Mint több újságcikknek is a tárgya volt Matolcsy György 2013. március 4-én került a jegybank élére, Vajda Zita pedig két napra már az MNB dolgozója lett, majd 2016. május 2-ig dolgozott a Szabadság téren.

Három év munkaviszony elég volt ehhez

A Zoom szerint az ingatlanra 32,2 millió forint és járulékai erejéig jelzálogjogot jegyeztettek be, ami arra utal, hogy kölcsönből vásárolták meg az lakást. A jelzálog jogosultja azonban nem valamelyik kereskedelmi bank, hanem maga a Magyar Nemzeti Bank.

A dokumentum alapján az a kép rajzolódik ki, hogy a MNB forrást nyújtott Vajda Zita számára a naphegyi lakás megvásárlására is, amelyért "cserébe" a jegybank jelzáloggal terhelte meg azt.

Az nem derül ki, hogy a 32,2 millió forintos jelzálog az ingatlan teljes árát jelentette volna. A lakás mostani piaci értéke már 42-45 millió forint között lehet.

Az MNB nem cáfolta a Vajda Zitának adott juttatást a Zoom.hu-nak.