Horvát cég gyártja az úgynevezett automata felügyeleti egységeket (afe), az ezekkel ellátott étel- és italautomatákat viszont két magyar vállalat fogja bekötni az adóhivatalhoz - írja a Magyar Nemzet. A napilap utánajárt az utóbbiak hátterének, amiből kiderül, hogy mindkettő ismerős a korábbi hírekből, mert számos kedvező megrendelést kaptak állami hivataloktól.

A pályázatról, annak anyagi oldaláról és a nyertes személyéről nem sikerült információt szerezniük az online rendszerek felügyeletével megbízott Magyar Postától, a nemzetgazdasági tárcától és az adóhivataltól. Ugyanígy vannak ezzel az automatás szakma képviselői is: hiába várnak felvilágosítást a rájuk váró feladatoktól, hónapok óta azzal utasítják el őket, hogy nincs idő velük foglalkozni.

Az automaták bekötése az adóhivatalhoz egységenként 130-140 ezer forintos költség, amelyhez állami támogatást lehet igényelni. Ezt követően a havi ötezer forintos havidíjat, amelyet irreálisan magasnak tart a szakma, már teljesen a bevételből kell kicsengetni. Senki sem tudja, milyen hatással lesz a kávéautomaták áraira, amelyek sokak reggeli frissítőjét kínálják.

(A nyitókép forrása: Shutterstock.com )