Amíg mi vagyunk a városvezetők, Szombathelyen nem lesz akkumulátorgyár

– jelentette ki Nemény András polgármester a szombathelyi közgyűlésen.

Németh Ákos környezetvédelmi tanácsnok javasolta, hogy a közgyűlés fogadjon el határozatot arról, hogy egyetértenek azzal a városvezetői döntéssel, amely alapján 2022-ben visszautasították egy szombathelyi akkumulátorgyár beruházási szándékát – írja a nyugat.hu.

A közgyűlés arra is felkérte a polgármestert, hogy a jövőbeni befektetési tárgyalásokon a szombathelyiek egészségének és környezetének megóvása érdekében továbbra is a fenti álláspontot képviselje.

A vita során szóba került a Fidesz-frakció egy novemberi sajtótájékoztatója, ahol azzal vádolták a városvezetést, hogy nem veszik komolyan a befektetési lehetőségeket. Erre példákat is hoztak, ezek között volt egy akkumulátorgyár megkeresése is. Horváth Attila alpolgármester akkor azt mondta, a várható környezetterhelés miatt erre nemet mondtak.

A lap a közelmúltban – épp az akkumulátorgyárak miatti demonstrációk kapcsán – a szombathelyi önkormányzathoz fordult a megkeresés részleteiért, de azt a választ kapták, hogy az érdeklődőkről, az egyeztetésekről és azok tartalmáról „nem áll módunkban további részleteket adni”.

A közgyűlésen Nemény András felszólította a Fideszt, hogy ők is támogassák a javaslatot, és így világossá tehetik, hogy ők sem akarnak akkumulátorgyárat Szombathelyen.

A többség elfogadta a javaslatot, a Fidesz-frakció nem nyomott gombot.

Az akkumulátorgyárak beruházóit úgy tűnik máshol sem látják túl szívesen.

Az Index is írt róla, hogy verekedésig fajult a vita a debreceni akkumulátorgyár újabb közmeghallgatásán.  A fórumon többen hangot adtak aggályaiknak, a lakosok például attól tartanak, hogy az épülő üzem veszélyezteti a környék ivóvízbázisát, a megnövekedett forgalom pedig nemcsak a levegőt szennyezi, hanem a térségben élők nyugalmát és biztonságát is zavarja.

Az indulatok gyorsan elszabadultak, lehazaárulózták a főispánt, a képviselőknek pedig olyan mondatokat kiabáltak be, hogy „az unokái le fogják köpni a sírját!”.