A találkozó fő témája az uniós külső határ védelme és a származási országoknak történő segítségnyújtás lesz. Az osztrák kancellár tájékoztatása szerint szó esik majd a menekültügyi válságban érintett országoknak, például Görögországnak való segítségnyújtásról és egyeztetnek a menekültelosztási kvótáról is.

A kancellár szerint ugyan a meghívottak különböző álláspontokat képviselnek, azonban szükséges, hogy a balkáni útvonalon érintett országok képviselői egy asztal mellett tárgyaljanak.

QP | Quality Placement

Kísérletet teszünk arra, hogy felgyorsítsuk az uniós döntéshozatalt - mondta Kern egy pénteki lapinterjúban, aki szerint fel kell mérni, mely szakaszokon van szükség szigorú határvédelemre. Az érkező menekültek nem csak számokat jelentenek, felelősséggel tartozunk értük - mondta a kancellár, aki egyúttal felhívta a figyelmet a menekültek származási országában indított segélyprogramok fontosságára is.

A megbeszélésen részt vesz Angela Merkel német kancellár, Dimitrisz Avramopulosz migrációügyi uniós biztos, valamint a görög, a szlovén, a horvát, a szerb, az albán, a magyar, a bolgár és a macedón kormányfő. Romániát Dragos Tudorache, belügyminiszter képviseli a találkozón. Diplomáciai források szerint jelen lesz Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is, ezt azonban péntek estig hivatalosan még nem erősítették meg

A csúcstalálkozó szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik és várhatóan a kora délutáni órákban tartanak sajtótájékoztatót az érintett országok vezetői.