Az OMSZ péntek este kiadott veszélyjelzésében azt írta, hogy a nap folyamán Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyében adhatnak ki további harmadfokú (piros) riasztásokat zivatarveszély miatt.

Budapesten, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben heves zivatarok miatt.

Emellett csaknem az egész országban felhőszakadásra is figyelmeztetnek.

Az esti órákban elsősorban a Dunántúl középső és délkeleti részein, valamint az Alföldön tombolhatnak heves zivatarok. Ezeket főként jégeső (akár több centiméteres jégdarabok), illetve károkozó (100 kilométer/óránál erősebb) szélroham kísérheti. Másutt is kialakulhatnak zivatarok, de várhatóan nem lesznek olyan hevesek, mint az előbb felsorolt területeken előfordulók - írja az MTI. Az éjszaka második felére a legtöbb helyen lecsendesedik a légkör, legkésőbb a Tiszántúlon.

Szombaton délután az Északi-középhegység környékén és az Alföld északi felén újra lehetnek zivatarok, melyek kisebb körzetekben jelentős csapadékot, esetleg jégesőt okozhatnak.

A jelenlegi veszélyjelzés szerint zivatarveszély miatt szombatra már elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.

Az előrejelzés szerint szombat hajnalra 14-21 fok közé csökken a hőmérséklet. A nappali maximumok 25-30 fok között alakulnak.