Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló, 1992-ben hozott rendeletet úgy módosította az emberi erőforrások minisztere, hogy lényegesen kibővítette a szóba jöhető szívbetegségek körét - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent Emmi-rendelet módosításából.

Az egészségi alkalmasság minimum követelményeit és az egészségi alkalmasság elbírálásának szempontjait tartalmazó melléklet negyedik része foglalkozik a szív- és érrendszeri betegségekkel. Ez jelenleg nagyon szűkre szabott, de a módosítás szombati hatálybalépése után lényegesen kibővül.

Jelenleg az 1. alkalmassági csoportra (ide tartoznak a motorkerékpár, a traktor és a nem hivatásos személyautó vezetők) vonatkozó előírások a következők: egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani súlyos szívritmuszavarban szenvedők esetében vagy nyugalmi állapotban vagy érzelmi hatásra bekövetkező angina pectoris esetén. Az egészségi alkalmasság csak kardiológus szakorvos véleményének ismeretében állapítható meg szívritmus-szabályozó készülékkel élő vagy szívinfarktuson átesett kérelmező esetén.

A hivatásos járművezetőknél (ők a 2. egészségügyi csoport) a vizsgálatot végzőnek mérlegelnie kell azokat az 1. alkalmassági csoport esetében felmerülőkön túli járulékos kockázatokat és veszélyeket, amelyek erre a csoportra vonatkozó meghatározás által érintett járművek vezetésével járnak.

Új szabályok vonatkoznak az 1. csoportra. A  következő szív- és érrendszeri betegségek fennállása esetén az egészségi alkalmasságot csak szakorvosi vélemény ismeretében és akkor lehet megállapítani, ha a kérelmező betegségét eredményesen kezelték:

  • defibrillátor beültetése vagy cseréje, illetve megfelelő vagy nem megfelelő defibrillátor sokk;
  • szívkoszorúér-bypass műtét;
  • szívátültetés;
  • szívműködést segítő eszközök használata.

A felsorolás azonban ennél jóval hosszabb, de az laikus számára értelmezhetetlen. Laikus számára is kérdés, hogy mit jelent az előbbi esetekben az "eredményes kezelés" megfogalmazás.

Szintén az 1. csoportnál maradva: egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani a szívelégtelenség NYHA IV. stádiumában és a szívbillentyűzavar aorta-visszaáramlásnál (de a felsorolás itt is hosszabb).

A 2. alkalmassági csoportnál egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani - egyebek mellett - a következő szív- és érrendszeri problémák (betegségek) fennállása esetén:

  • defibrillátor beültetése;
  • szívelégtelenség: NYHA III. és IV. stádiumában,
  • a szívműködést segítő eszközök esetén.

A módosító rendeletben az idegrendszeri betegségek felsorolása is kiegészül újabbakkal.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.