A megállapodás lényege, hogy a HIPA és a SARIO a jövőben együttműködik annak érdekében, hogy a közép-európai régióban beruházási lehetőségeket kereső globális befektetők a két országot és azon belül azok közös határmenti térségeit válasszák.

"Évtizedek óta nem voltak olyan eredményei a magyar-szlovák gazdasági együttműködésnek, mint mostanában" - jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, a megállapodás aláírása után. Kiemelte: a határ mindkét oldalán évi 3-3 ezer új munkahely létrehozásával számol a mostani megegyezés.

Magyar Levente a megegyezés aláírása után elmondta: az elmúlt évek során Magyarország és Szlovákia között konstruktív és folyamatosan fejlődő gazdasági együttműködés alakult ki. Kifejtette: a most aláírt megállapodás azért is jelentős, mert a régió országai vetélytársaknak számítanak a működő tőke bevonása terén, viszont a megállapodás alapján Magyarország és Szlovákia együtt fog tudni működni közös érdekeik mentén.

Rastislav Chovanec, a szlovák gazdasági államtitkár a megállapodás fontosságát méltatva úgy vélekedett, hogy annak segítségével jelentős mértékben növelni lehet majd a beruházások megszerzésének hatékonyságát. Rámutatott: a megállapodás alapját képező elképzelést az is indokolja, hogy manapság a befektetők, beruházásaiknak helyet keresve, nem országokban, hanem sokkal inkább régiókban gondolkoznak.

QP | Quality Placement