Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A napilap birtokába jutott terv szerint kevesebb pénz juthat a tisztiorvosi hivatal, a vérellátó és a mentőszolgálat működtetésére is. A pénzügyi tárca tervei szerint az idei 41,5 milliárd helyett jövőre 37,6 milliárd jutna majd erre a területre. Ebből kell finanszírozni többek között az intézményi beruházásokat, az uniós fejlesztések önrészét, az oltóanyag-beszerzéseket valamint az ágazati kutatás-fejlesztést is.

Az országos gyógyító intézmények jövőre 1,2 milliárddal kapnának kevesebbet az idei 32 milliárdhoz képest, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) támogatása 600 millióval 1,6 milliárdra csökkenne. Az intézet főigazgatója szerint az idei áfaemelés és a laboratóriumi szerek drágulása jelentősen emelte költségeiket, ezért takarékos működés esetén sem jönnének ki a pénzből.

Hasonló a helyzet az ÁNTSZ-nél is, a tervezett 450 milliós elvonás mellett az új influenza oltóanyagára sem kapnak plusz forrásokat. Védőoltásokra 4,02 milliárd forint jutna, míg a népegészségügyi programokra szánt összeg megfeleződne a tervezet szerint.

A költségvetés pillanatnyilag még tervezési szakaszban van, a kormány jóváhagyása után kerülhet az Országgyűlés elé.