Bár a magyar kormány még nem hozta nyilvánosságra, az orosz egészségügyi miniszter Magyarországról kapott adatokra hivatkozva beszámolt a Szputnyik V hatékonyságáról - írja a Telex. Mihail Murasko szavai szerint az orosz vakcinával beoltottak 0,4 százaléka betegedett meg a koronavírus miatt.

„A napokban kaptunk adatokat Magyarországról, ahol több mint egymillió embert oltottak be a Szputnyik V vakcinával és csak 0,4 százalékuk lett betegedett le koronavírus-betegségben. A többféle vírusvariáns közepette is elmondható, hogy az oltottak megbetegedési aránya nem haladja meg a 3-4 százalékot, ami nagyon jó eredmény.”

Nem világos, hogy az idézet végén miért „3-4 százalékról” beszél a miniszter, ha a magyarországi adatok alapján 0,4 százalékos megbetegedési arányt említ meg. A „3-4 százalékot” ezután Oroszországra vonatkoztatva is megismétli a TASZSZ tudósítása a miniszterre hivatkozva, ennek alapján ennyien betegednek meg az oltottak között a vírus delta variánsával.

Nem világos az sem, hogy a miniszternek honnan van megbetegedésre vonatkozó adata Magyarországról – ilyen szintű adatokat a kormány a hazai nyilvánossággal nem közölt. De nem világos az sem, hogy milyen fokozatú megbetegedésekre gondolt.

Oroszországban jelenleg a miniszter szavai szerint 1,33 millió koronavírus-betegségben szenvedő ember van „orvosi megfigyelés alatt”, ebből jelenleg 258 ezren vannak kórházban, 30 ezren súlyos állapotban. Az országban ugyan a legelsők között jelent meg bejegyzett vakcina a koronavírus ellen és az oltás széles körben elérhető volt – Oroszország háromféle hazai fejlesztésű vakcinát használ -, az oltási hajlandóság azonban alacsony. Murasko szerint a lakosság 53 százaléka kapott egy oltást, négy százaléka kettőt.