Szlovákia azt kérte Magyarországtól, hogy segítsen az Oroszországból érkező oltóanyag bevizsgálásában. Ennek Magyarország szívesen eleget tesz, hiszen rendelkezésre áll az ehhez szükséges tudás és a nemzetközileg akkreditált laboratóriumi kapacitás - mondta az MTI szerint Szijjártó Péter.

Csütörtökön a 444.hu portál a Parameter.sk alapján még azt írta, hogy a magyar gyógyszerhatóság az orosz gyártóval kötött titoktartási szerződésre hivatkozva nem szolgáltatott információt a szlovákiai hivatalnak. A szlovákok azért fordultak mások mellett a magyar hivatalhoz, mert egyelőre nem kaptak a Szputnyik gyártójától dokumentumokat ahhoz, hogy engedélyezni tudják az oltóanyag alkalmazását.

Hat hete hűtőben tárolják az oltóanyagot

Igor Matovic köszönetet mondott Szijjártó Péternek és Magyarországnak a baráti viszonyért, és kiemelte, hogy a két ország kölcsönösen támaszkodhat egymásra - írja az MTI. Matovic azért jött Budapestre, hogy "segítő kezet találjon", és a magyarországi OMCL- (Hivatalos Gyógyszervizsgáló Laboratóriumok Hálózata) laboratóriumban bevizsgálhassák a Szputnyik V vakcinát, mivel ilyen laboratóriumok Szlovákiában nincsenek.

Szlovákiában már hat hete hűtőben tárolják az oltóanyagot, miközben egészséget és életeket menthetnének vele - mondta Igor Matovic.

Magyarország abban érdekelt, hogy szomszédai is sikeresek legyen a koronavírus elleni védekezésben, hiszen a sikeres védekezésük segíti, hogy a magyar védekezés is sikeres lehessen - mondta a magyar miniszter.  Magyarország és Szlovákia "ezer meg ezer szállal" kötődik egymáshoz, így nem lehetséges, és "senki nem is akarhatná", hogy hermetikusan elzárkózzanak. Szijjártó Péter megjegyezte azt is, hogy 197 magyar egészségügyi szakember segített Szlovákiában a tömeges tesztelésben.

A külügyminiszter megkapja a 2. Szputnyikot is

Újságírói kérdésekre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, hogy a Szputnyik V vakcinára vonatkozó szerződés szerint még 200 ezer első és 700 ezer második oltást kap Magyarország. Közölte azt is, néhány óra múlva kapja meg Szputnyik V vakcinából a második oltását.

A magyar vezetőknek volt bátorságuk más vakcinákat is vásárolni, ezért Magyarország még kedvezőbb pozíciót érhet el - véli Igor Matovic.