A korábbi megállapodás alapján folytatódik Oroszország és Magyarország között a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos együttműködés. Tájékoztatása szerint a vakcinát szállító kamion Tornyosnémetinél lépte át a szlovák-magyar határt, ahonnan rendőri kísérettel a Nemzeti Népegészségügyi Központba viszik a szállítmányt, ahol - mint fogalmazott - "a magyar szakembereknek újabb lehetősége nyílik arra, hogy döntést hozzanak az oltóanyag felhasználásának módjáról" - közölte a videójában a miniszter.

Oroszországban 40 ezer ember bevonásával már túl vannak a klinikai tesztelésen, aminek az eredménye 91,4 százalékos hatékonyságot mutat - ismertette.

Magyarország a világ összes, sikerrel kecsegtető vakcinafejlesztésénél ott van, mindent megtesz, hogy "akár Nyugaton, akár Keleten" hoznak létre hatékony oltóanyagot, azt - a magyar szakemberek döntése alapján - a leggyorsabban Magyarországra hozzák - hangoztatta a külügyminiszter.

Szakértők sok kritikát megfogalmaztak az orosz vakcinafejlesztéssel kapcsolatban: a hagyományos adenovakcinát - vagyis lényegében egy butított vírusra - épülő oltóanyagot nem a tudományos kísérletek igényességével, nem transzparens módon kutatták az oroszok. Az eredmények így kétségesek, nem világos, milyen mellékhatásai lehetnek. A magyarországi szállítmány lényegében a klinikai teszt 3. fázisa, vagyis az embereken végzett szakasza a kísérletezésnek.

Magyarországon szombat óta már oltanak: a Pfizer/BioNTech német-amerikai fejlesztésű vakcinával. Ez egy más, mRNS-nevű mechanizmusra épül: átverik a szervezetett és a vírus egy módosított változatát juttatják be lipidekkel segítve, hogy erősítsék a szervezet immunválaszát a koronavírus ellen. Ezt több kutatás eredményei támasztják alá, ezek eredménye alapján 95 százalékos védelmet biztosít a SARS-CoV-2. ellen.