A földi kiszolgálásban tapasztalható komoly fluktuáció, a sokszor méltatlan munkakörülmények és az évek óta alacsony bérek miatt sztrájkra készül a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) tagsága. A Malév GH Zrt. vezetésével több hete futó tárgyalások eredménytelensége miatt a szakszervezet szerint a sztrájkhelyzet elkerülhetetlen. Többek között 15 százalékos béremelést, élhető munkaidő-beosztásokat és javuló munkakörülményeket akarnak kiharcolni - közölte a LESZ.

Az elsősorban a Liszt Ferenc Repülőtéren földi kiszolgálói munkakörökben dolgozókat tömörítő szakszervezet szerint bár az elmúlt 3-4 év erőteljes növekedést hozott a hazai légiközlekedésben, a dolgozók bére hosszú évek óta szinte nem változott. A Malév GH Zrt. esetében például 2013-2014-ban 25 százalékos bércsökkentés is volt, aminek visszapótlására az akkori vezetőség ígéretet tett, ám ez azóta sem történt meg.

QP | Quality Placement

Csorba Attila, a szakszervezet elnöke szerint nem egyszerűen bérproblémáról van szó. A földi kiszolgálók sokszor áldatlan munkakörülményei, a nem ritkán kifejezetten extrém munkaidő beosztások és a problémák hatására is kialakult komoly fluktuáció olyan méreteket öltött, amely már az egész reptér működését, a repülés biztonságát is befolyásolja. A dolgozók túlterheltek, a munkaerőhiány miatt pedig nagyon rosszak a munkaidő-beosztások: a jegykezelőknél például van olyan beosztás, amelyben az itt dolgozók hajnali 3 órakor kezdenek, és rendre 12,45 órát dolgoznak. Az alacsony fizetés és a megterhelő munka miatt az elmúlt egy évben 200 ember fordult meg jegykezelő munkakörben a budapesti reptéren, ami kifejezetten magas szám.

A LESZ közlemény szerint a földi kiszolgálócégeknél a túlórák elszámolása is problémát okoz, a szakszervezet követelései között éppen ezért szerepel az, hogy egységesen 200 óra legyen a túlóraszám. Ami pedig a béreket illeti: a jegykezelők között egészen az utóbbi időkig voltak olyan munkavállalók, akik a garantált minimálbért sem kapták meg. Egy rámpás pedig úgy tud megkeresni körülbelül bruttó 240 ezer forintot, hogy 27-28 napot dolgozik egy hónapban.