A VDSZSZ Szolidaritás közleményében hangsúlyozta: az elnökségi ülésen a sztrájkbizottságot a Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a VDSZSZ Szolidaritást tömörítő Vasutas Szakszervezetek Szövetségének (VASZ) korábbi határozatával összhangban hozták létre.

A szakszervezet emlékeztet arra, hogy a Vasutas Szakszervezetek Szövetsége a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) székháza előtt megtartott 2013. április 11-i demonstrációján elhangzott, a közeljövőben további tiltakozó akciókra is sor kerülhet.

A VOSZ a demonstráció hatására már elfogadhatónak tartotta a bérajánlás gondolatát, de a tartalmáról még mindig nincs egyezség - hangsúlyozza közleményében a VDSZSZ Szolidaritás.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) munkaadói és munkavállalói oldala között hetekig tartó közös munka eredményeképpen megállapodás közeli helyzet alakult ki az országos bérajánlással kapcsolatban.

A szakszervezet emlékeztet: a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete és a VDSZSZ Szolidaritás április 18-án közösen kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a MÁV Zrt.-nél. A három legnagyobb vasutas szakszervezet szerint elfogadhatatlan, hogy évek óta reálkereset-veszteséget kénytelenek a vasútnál alkalmazásban lévők elszenvedni úgy, hogy közben a munkaidő és a munkahelyen töltött idő egyaránt növekedett.

A három szakszervezet épp ezért minimum az infláció mértékét elérő, 2013. január elsejétől visszamenőleg bérfejlesztést követel a vasutas munkavállalók részére, a MÁV-csoportnál az országos bérajánlás elfogadásáig nem kezdődnek meg a bértárgyalások - írja közleményében a VDSZSZ Szolidaritás.