Áprilisban 6000 mentős kap egyenpólót, -nadrágot és -kabátot, a kollekció több mint 40 ezer forintba kerül. Fizetésemelésről is határoztak a döntéshozók, korszerűsödnek a mentőállomások, és érkeznek majd új autók is.

Minden hónapban mutogatjuk a fizetést egymásnak, hogy nézd, ez mennyivel kevesebb, vagy éppen ugyanannyi, mint a többi hónapban. Nekem, amióta itt dolgozom, összesen 20 ezerrel nőtt. De hát tíz év alatt - fogalmazott a Hír TV Látótér című műsorának János, aki tíz éve szakápoló a szakszolgálatnál.

Az arcát nem vállalta az interjúhoz, mert félti a munkahelyét, ahogy azok a dolgozók is, akik a Hír TV műsorának szerkesztőségét levélben keresték meg végső elkeseredésükben. János - az elmúlt időszakban beharangozott emelések után - nem lát változást a bérpapírján.

A mentők átlagosan 120-150 ezer forintot keresnek, többségük máshol is dolgozik, hogy el tudja tartani a családját.

Az érdekképviseletek szerint a sztrájk lehet a megfelelő eszköz. "Az emelés akkor lenne kézzelfogható és valós mindenki számára, ha az egészségügyi bértábla követné a mindenkori bérminimumnak a szintjét" - mutatott rá Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke.