Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy év alatt már a harmadik sztrájkot szervezi a polgármesteri hivatalokban a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), mert 938 településen 17282 alkalmazott 9 éve nem kapott egyetlen fillér béremelést sem - írja a Népszava.

Péntek délután 13 órakor volt egy egyeztetés, az azonban nem vezetett eredményre, bár a szakszervezet mellett több önkormányzati szövetség vezetője is kiállt a 3 év alatt elvárt 50 százalékos béremelés követelése mellett.

Az MKKSZ elnöke a Népszavának elmondta, az írásban is átadott elvárások közé bekerült, hogy "az állami, kormányzati és önkormányzati tisztviselők közszolgálati jogviszonyait egységesen kell kezelni". Boros Péterné szakszervezeti vezető szerint az érződött a pénteki találkozón, hogy nincs összhang a belügyi tárca és a miniszterelnökség között ebben a kérdésben és a kormány részéről sem konkrét ajánlat, de még halvány elképzelés sem hangzott el arról, miként akarja kezelni a kérdést. Mivel megegyezés nem született, ezért döntöttek a sztrák megtartása mellett.

A Magyar Idők szombati számába azt írta, a közalkalmazottak, köztisztviselők béremeléséről előreláthatólag csak őszre várható döntés, a bérrendezés pedig azokat az első­sorban önkormányzati munkavállalókat érintené, akik kimaradtak a közigazgatási átszervezésekből, így nincs életpályamodelljük.

Ezt követelik a szakszervezetek és a helyhatóságok:

  • Az MKKSZ és az önkormányzati szövetségek írásban adták át a belügyi tárcának elvárásaikat:
  • a 25 százalékos azonnali bérkiegészítés
  • ennek alapbérbe épülése után 2018. januárjától újabb 12 százalékos emelés
  • a harmadik évben 7 százalékos béremelés
  • abba is belemennének, ha a 9 éve változatlanul 38 650 forintos illetményalapot emelné meg a kormány 60 ezer forintra
  • Július elseje legyen a Közigazgatás Napja