Várhatóan két hét múlva még több szúnyoggal lehet találkozni Budapesten és az ország többi részén is, különösen a vizek közelében, zajlanak a gyérítések - írja az Index.

A következő napokban a Tisza Csongrád-Csanád megyei szakaszán, Békés megyében a Körösök mentén, a Balaton és a Velencei-tó nádasaiban végeznek légi biológiai szúnyoglárva-gyérítést. A Duna mentén jelenleg kisebb méretű tenyészőhelyek találhatóak, ezeket földi technológiával kezelik majd.

A lárvák elleni védekezéssel párhuzamosan a kifejlett szúnyogok gyérítését célzó munkálatok is zajlanak. Például a Duna mentén a főváros nyolc kerületében, a Csepel-sziget térségében, valamint Baja és Mohács környékén dolgoznak a szakemberek, a Dunakanyar néhány településén pedig a változékony, szeles időjárás miatt korábban elmaradt kezeléseket pótolják.

A lap szerint a karantén, vagy akár más időjárási tényezők miatt a nagyon fontos tavaszi, késő tavaszi időszakban számos olyan beavatkozás elmaradt, amely a szúnyoglárvák kikelését megelőzhette volna. A gyérítést végző Rovért  Kft. szerint a munkájuknak a karanténhoz semmi köze, ezt a munkát nem befolyásolta.

Az azonban igaz, hogy a tavasz május közepéig nagyon száraz volt, emiatt csak azokban a vízterekben fejlődtek szúnyogok, amik állandó vízborításúak, mint például a Balaton nádasai. Május vége felé elkezdett esni, emiatt viszont nem a tipikus szúnyogtenyésztő helyek kerültek elő, mint az árterek, hanem a csapadékvíz által létrehozottak, a belvizek, pocsolyák.

Budapest területe több mint 50 ezer hektár, amely teljes kezelése alkalmanként körülbelül százmillió forintba kerülne, ami irreális, és nagyobb részt felesleges is. E helyett a Rovért tájékoztatása szerint a góckezelés rendszere működik, évente kevesebb mint 50 millió forint fővárosi költséggel.

Idén is zajlanak mind biológiai, mind kémiai gyérítések, amelyek hatékonyságáról megoszlanak a vélemények. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes az Indexnek arról beszélt, nem lehet szúnyogmentes állapotot elérni, de a helyi önkormányzatok és lakosság bevonásával jobb eredményt érhetünk el, amiről a Nemzeti Népegészségügyi Központ archívumából hivatkozott tudnivalókat a portál.