Az irtás zajlik, az időjárás változásával együtt ennek eredménye is jobban érzékelhető lesz - mondta el a növekedés.hu-nak Fekete Gábor, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a szúnyoggyérítéseket végző Szerocor Konzorcium vezetője.

Az idei szúnyogszezon nem tekinthető tipikusnak.A rendkívül száraz tavaszi időjárás miatt június elejéig alig volt tapasztalható szúnyogártalom. A folyók vízállása is alacsony volt, így az ártereken sem alakultak ki a csípőszúnyog lárvák számára megfelelő vizes élőhelyek. Május második felében fordult esősre az időjárás, egyre több helyen maradtak meg pocsolyák, árkokban vízmegállások és egyéb, mikrotenyészőhelyek.

A lárvák ellen létezik ugyan megfelelő készítmény, azonban a rendkívül elaprózott kisvizek szervezett kezelése szinte lehetetlen, ez a módszer főként a jól ismert állandó, vagy rendszeres vízborítottságú területeken hatékony. Ennek következménye, hogy június végére szinte az egész országban jelentőssé vált a szúnyogártalom.

Budapesten olyan helyen is van szúnyog, ahol eddig nem - mondta Fekete Gábor. A szúnyogirtás a góckezelésekre épül, azaz a leginkább fertőzött területeken történik meg a lárvagyérítés, majd a vizes élőhelyek térségében a kifejlett szúnyogok elleni védekezés.Tekintve, hogy pocsolyák, kerti vízmegállások szinte az egész fővárosban előfordulnak, eltérő mennyiségben ugyan, de az egész területen találkozhatunk szúnyogokkal.

A kifejlett szúnyogok ellen jelenleg alkalmazható földi eljárások hatékonysága a legtöbb helyen megfelelő. Lakóövezetekben a jó lebegő- és terjedőképességű készítmények eredményesen alkalmazhatóak.

Jelen helyzetben a lakosság a szúnyogok folyamatos utánpótlása miatt érzi kevéssé eredményesnek a kezeléseket. A készítmények csak a területen aktuálisan tartózkodó szúnyogokat pusztítják el, így lárvák folyamatos kelése, illetve a nem kezelt területekről való viszonylag gyors betelepülés okoz újabb ártalmat.

Amint a csapadékvizek felszáradnak, csökken az utánpótlás, így a gyérítés eredménye jobbal érzékelhetővé válik.

- tette hozzá.

Tévedés, hogy a kevés fecske miatt sok a szúnyog

A fecskék számára a szúnyogok egyáltalán nem jelentenek érdemi táplálékot. A rovarevő madarak jellemzően jóval nagyobb rovarokat fogyasztanak, legyeket, szöcskéket, stb. Ráadásul a szúnyogok rendkívül gyorsan, nagy tömegben képesek megjelenni, máskor pedig alig találkozunk velük. Ennek következtében a természetes ellenségeik csak erősen korlátozott mértékben tudják befolyásolni a szúnyogok egyedszámát - magyarázza a szakember.