Idén is a katasztrófavédelem irányítja az országos szúnyoggyérítést. A bejelentés szerint a szervezet szakértői folyamatosan nyomon követik a szúnyoglárvák fejlődését, hogy időben beavatkozzanak. A hideg tavasz miatt csak néhány helyen indult meg a lárvák fejlődése, ezekben a vizekben kell elkezdeni a biológiai szúnyoggyérítést.

A biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így a nem vérszívó szúnyogokra is ártalmatlan. A szakértők folyamatosan nyomon követik a lárvák megjelenését és fejlődésüket, ez alapján határozzák meg a területet és a kezelés időpontját.

A hőmérséklet, a csapadék és a folyók áradásának eltérései miatt a biológiai módszer alkalmazásának időpontja helyenként eltérő. A következő hetekben várhatóan a Tisza további szakaszain, a Tisza-tónál, a Balatonnál és a Velencei-tónál lehet a lárvák tömeges megjelenésére számítani, itt készülnek biológiai kezeléseket végezni.

Tavaly hároméves programot indítottak a tenyészőhelyek feltérképezésére. E térképek birtokában a biológiai gyérítések részarányát, valamint a kezelések hatékonyságát is jelentősen növelni lehet. A korszerű térinformatikai adatbázis elkészítéséhez drónokat is bevetnek.