Egyetért a táborszervezés szabályainak szigorításával a Táborfigyelő.hu is, és a szakmai tapasztalatait ajánlja fel az Igazságügyi Minisztérium, illetve a területért felelős Miniszterelnökség részére - írta Tóth Béla, a Táborfigyelő.hu ügyvezető a Napi.hu-nak elküldött levelében.

Idén 255 ezer gyerek tölt legalább egy hetet valamilyen táborban, a gyerekek harmada augusztusban vesz részt valamilyen ottalvós vagy napközis táborban.

A tábordíjak, nagyrészt a táboroztatók az étkeztetési és a szállásköltségek növekedése miatt emelkedett, 10-12 százalékkal kell többet fizetni egy táborért, mint tavaly. Ez a napközis táborok esetében 38 500 forintot jelent, míg az ottalvós táborokban 60 ezer forintba kerül átlagosan egy turnus.

Egyre több panasz érkezik a nyári táborokra, ezekben a levelekben arról számolnak be a családok, hogy a beígért program teljes egészében elmaradt, a napi négyszeri étkezés helyett csak kettőt kaptak a gyerekek. Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) ügyvezető elnöke legutóbb példaként említette, hogy tudnak olyanról is, hogy a táborozó gyerekek a nagy forróságban nem kaptak egyáltalán vizet, a kézműves foglalkozásokon csak úgy vehettek részt, ha vittek magukkal felszerelést, pedig erről előzetesen nem volt tájékoztatás.

A fogyasztóvédelmi egyesület az Igazságügyi Minisztériumnál kezdeményezi a jogszabályi környezet szigorítását. Többet között szeretnék elérni, hogy a táboroztatók számára vezessenek be egy regisztert.

Sátras pecsétet kapnak a minősített táborok

Már 17 évvel ezelőtt létrehoztunk egy regisztert, 2019-ben pedig elindítottuk a táborminősítő weboldalt is - mondta Tóth Béla. Ennek megalkotásakor azt tűzték ki célul, hogy minden magyarországi tábort értékelnek, csak minősített táborok maradjanak a piacon.

A minősítés során táboroztatóknak közel 300 kérdéses kérdőívben kell beszámolniuk tevékenységükről, érintve a jogi és gazdasági kérdéseket, a szülőkkel való kommunikációt, a tábor programját, a szállás, az étkezés területét.

Alaposan megvizsgálják a gyermekfelügyelet kérdéseit, hogy kik és milyen végzettséggel, tapasztalattal vigyáz majd a gyermekekre.

Azon táborok, amelyek a szakmai sztenderdeknek megfelelnek, egy sátras minősítő pecsétet kapnak, így a szülők már ránézésre tudhatják, hogy az adott tábor megfelel a szakmai sztenderdeknek.