Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Augusztus elején döntötte el a kormány, hogy különleges földgázkészletet hoz létre az energiaválság miatt, amelynek mértéke maximum 7 811 000 MWh lesz. A Palkovics László ipari és technológiai miniszter által jegyzett rendelet sok részletet nem tartalmazott – így például nem derült ki, hogy milyen forrásból származna a betárolt földgáz –, azt viszont meghatározta, hogy 1850 millió euró (730,5 milliárd forint) hitelből finanszírozhatják ennek létrehozását.

Csütörtök késő este viszont egy újabb rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben, amelyből kiderül, hogy a létrehozásához és fenntartásához szükséges tagi hozzájárulást is kirónak. 

Ennek mértéke: 

  • 2022. október 1-je és 2022. december 31-e között 726,42 Ft/MWh,
  • 2023. január 1-je és 2023. március 31-e között 537,74 Ft/MWh.

korábbi jogszabály alapján az tudható, hogy a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség tagjai az új díjtétel alanyai, pontosabban a földgáz-piacon érdekelt szereplők. Ez így közvetlenül nem érinti a lakossági szereplőket.

A különleges földgázkészletet az orosz-ukrán háború miatt kialakult energiaválság kezelésére hozza létre a kormány. Viszont a legtöbb részlet ismeretlen még vele kapcsolatban, annyit viszont biztosan tudni, hogy Palkovics László miniszterként legkésőbb 2023. február 15-ig megvizsgálja a különleges földgázkészlet további fenntartásának szükségességét, és ha az indokolt, akkor meghosszabbítják a tartalékolásra vonatkozó szabályokat. Amennyiben 2023. március 1-jéig nem születik döntés az e rendelet szerinti intézkedések 2023. április 1-jét meghaladó meghosszabbításáról, úgy a miniszter 2023. március 5-éig dönt a teljes különleges földgázkészlet értékesítéséről és annak feltételeiről, vagyis eladhatják a betárolt tartalékot.

Az Orbán Viktor vezette kormány már többször is jelezte, hogy tárgyal Oroszországgal és a Gazprommal további földgázszállítmányok vásárlásáról. Maga a kormányfő 1 milliárd köbmétert kért még a háború kitörése előtt Vlagyimir Putyin elnöktől, a nyáron viszont Szijjártó Péter egyeztetett 700 millió köbméter vásárlásáról. Az augusztus 20-i hétvégén pedig Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tárgyalt energetikai kérdésekről Moszkvában.