Úgy tudjuk, a szerdai kormányülésen - a pénztári szférával történt hosszas egyeztetést követően - döntés született arról, hogy a pénztáraknak 2009. december 31-ével kell elvégezniük az egyes korosztályi kategóriákhoz kötött portfólióátsorolásokat.

Az átsorolás attól függ, hogy a pénztártagnak hány éve van vissza a nyugdíjkorhatárig, ennek alapján háromféle befektetési portfólióban kezelik a befizetéseket, amelyek eltérő részvényhányadot tartalmaznak. (Minél közelebb van a tag a nyugdíjkorhatárhoz, annál alacsonyabb a részvényhányad.) Tekintettel a pénzpiaci válságra, a kormány azt akarta elkerülni, hogy az átsorolások miatt tényleges veszteség érje az érintett pénztártagokat. A 2009. végi határidő azonban nem kőbe vésett, akár korábbi időpont is elképzelhető.

Az átsorolás mellett a pénztárak tájékoztatási kötelezettségeiről is rendelkezik a kormány, e szerint legkésőbb június 30-áig kellene a tagokkal ismertetniük az átsorolás elmaradásának indoklását - ugyanakkor a tagok számára biztosítaniuk kell az átsorolás lehetőségét, ha azok mégis amellett döntenek.