Szó sincs arról, hogy olyan, íróasztal mögött ülő bürokraták hoznak döntéseket az egészségügy átalakításáról, akiknek erre semmilyen rálátása sincs – mondta a Magyar Nemzetnek Takács Péter. Az egészségügyi államtitkár szerint minden változtatásnak azt a célt kell szolgálnia, hogy jobb beteg- és ügyeleti ellátás legyen.

A szakértelmét megkérdőjelező támadásokról az államtitkár közölte: Kincses Gyula helyé­ben ő nem kérné számon a szakvizsgát attól, aki éppen az ő államtitkárságának következtében hagyta ott a pályát.

Lépéskényszerben volt a kormány

A kötelező tagság intézményét azért kellett megszüntetni, mert a kamara visszaélt a hatalmával, a tagságból való kizárás olyan eszköz volt a köztestület kezében, ami alkalmas volt arra, hogy félelmet keltsen a tagokban, az új ügyeleti rendszerben munkát vállalni kívánó orvosoknak attól kellett tartaniuk, hogy a kamara megvonja az engedélyüket. Ez a fenyegetés már a betegellátást veszélyeztette. Ezért volt a kormány lépéskényszerben - tette hozzá.

Eddig valamivel többen mint 15 ezer orvos jelezte, hogy a MOK tagja akar maradni. Takács Péter szerint azért fontos a kamarának a taglétszám, mert attól függően alakul a kamara bevétele.

A negyvenezer kamarai tag évi ötvenezer forintos tagdíja kétmilliárd forintos keretet jelent.

A szakdolgozói bérfejlesztésről elmondta: az első ütem július 1-jétől hatályos, majd 2024. márciusban újabb ápolói béremelés következik. Hozzátette: a Pénzügyminisztérium feladata volt kigazdálkodni az ápolói béremelésekre fordított összeget abban az esetben is, ha Brüsszel egy centet sem ad a Magyarországnak járó pénzekből. Bár a bérolló folyamatosan egyre nagyobbra nyílt az orvosok és az ápolók között, a libikókának most vége, mert a szakdolgozók fizetése 2024-től kezdve mindig párhuzamosan fog mozogni az orvosbérekkel.

Indikátorok alapján értékelik a praxisok teljesítményét

A háziorvosok praxisának finanszírozásával kapcsolatban megjegyezte, az indikátorrendszer évek óta működik a háziorvosi finanszírozásban, most mindössze annyi történt, hogy a tizenkettőből három elavult indikátort a szakma javaslatára korszerűbbre cseréltek, és a fix díjak terhére megnőtt az indikátorpontokkal szerezhető finanszírozás aránya.

A finanszírozás feltétele, hogy jelentse az ember a teljesítményét, így van ez az alapellátásban és a szakellátásában is. Érdemes tisztázni azt is, hogy nem egy Győr belvárosában dolgozó háziorvost hasonlítunk össze egy borsod-abaúj-zempléni zsákfalu orvosával, hanem úgynevezett indikátorcsoportok szerint értékelünk.

Fontos, hogy minél többen járnak szűrővizsgálatokra, odafigyeljenek a prevencióra, a megelőzésre, nem teljesíthetetlen feladat, sőt ebben az asszisztensek is rendkívül hatékonyan segíthetik a háziorvosokat.

A kórházi ágyszámokkal kapcsolatban azt mondta: ma egy ötven ágyas fekvőbetegosztályon 20-25 ágy mindig üresen áll. Ezeknek hasznos funkciót kell adni, használhatnánk őket tartós ápolási célra vagy rehabilitációra, amire az öregedő társadalom miatt egyre nagyobb az igény.