Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Takarékbank és a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzői a 2021-es GDP-prognózisukat 6,9 százalékra mérsékelték a korábbi 8 százalékról, az idei évi növekedési előrejelzésüket pedig 6 százalékra a korábbi 7 százalékról – ismertette az elemzést Suppan Gergely vezető elemző.

A világgazdaság kilábalási folyamatát valamelyest lefékezte a járvány negyedik, egyes országokban pedig ötödik hulláma, valamint a továbbra is akut alkatrész- és félvezetőhiány a tavalyi negyedik negyedévben. A globális szinten, különösen az európai országokban megjelenő energiaválság pedig további nehézségeket okozott, amelynek még nem láthatók előre a következményei.

A hazai GDP 6,1 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az egy évvel ezelőttihez viszonyítva, míg szezonálisan és munkanappal kiigazítva 0,7 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest, ami az első háromnegyed évben 7,1 százalékos bővülést eredményezett. A járvány előtti szintet a GDP mintegy 0,7 százalékponttal meghaladta a harmadik negyedévben. Suppan szerint a csiphiány önmagában meghatározó tényező volt a növekedés visszafogásában, enélkül elérhető lett volna a Takarékbank korábbi, 8 százalékos előrejelzése.

Idén is uniós átlagot meghaladó bővülést vár a bank, ennek idén már kiemelkedő hajtóereje lesz a lakossági fogyasztás, többek között a választási időszakra érkező számos többletpénz és adóvisszatérítés miatt.

Az infláció decemberben 7,4 százalék maradt az áremelkedés miatt, miközben a dohánytermékek jövedéki adójának egy évvel ezelőtti emelésének hatása elkezdett kiesni a bázisból, valamint az üzemanyagárak egy évvel ezelőtti megugrása, illetve a november második felében bevezetett 480 forintos árplafon, valamint az alá esése önmagában 0,8 százalékponttal mérsékelte volna az inflációt.

Az erősödő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció 6,4 százalékra ugrott, ami bőven felülmúlta a várakozásokat. A meglepetést az élelmiszerek és tartós fogyasztási cikkek vártnál lényegesen gyorsabb áremelkedése okozta. Az egyre tartósabbnak ígérkező magas infláció miatt szükséges volt a kamatemelési ciklus elindítása, ráadásul még számos felfelé mutató kockázatot jelentenek a nyersanyagárak másodkörös hatásai, a felrobbanó kereslet, amit a kínálat lassabban tud követni, és az érdemben megugró bérek, így az MNB a kamatemelési ciklus gyorsítására kényszerülhet.

Az infláció terén az olajár mellett a kínai sertéspestis, a leölt állomány visszaépítése, és a takarmány hirtelen felvásárlása a kiemelkedő tényező, ebben a Magyar Nemzeti Bank, de a nagyobb jegybankok sincsenek hatással.

Az MNB nem varázsló, hogy vizet fakasszon Brazíliában
- mondta Suppan utalva a nemzetközi inflációt okozó összefüggésére.