Hétfőn, február 13-án Pintér Sándor kezdeményezésére megbeszélésen vett részt a Magyar Orvosi Kamara elnöksége a belügyminiszternél - írja a kamara a honlapján.

Az egyeztetésen Kincses Gyula elnök és Nagy Marcell titkár vett részt. A tájékoztató jellegű találkozón a belügyminiszter ismertette a reformfolyamatok eddigi lépéseit, a kamara részéről pedig a „Látlelet"-ben megfogalmazott követeléseket és problémákat vetették fel a meghívottak.

A Látleletben egyébként a kamara többet között azt írta: a magyar orvosok és szakdolgozók biztonságosan, hatékonyan és magas színvonalon szeretnének gyógyítani. Évtizedek óta várnak egy olyan reformra, amely az egészséget a társadalom egyik legfőbb értékeként tekinti, a megelőzést és az egészségügyet ennek megfelelően finanszírozza és szervezi, a gyógyítókat megbecsüli és arra motiválja, hogy a legjobbra törekedve folyamatosan fejlesszék tudásukat a betegeik javára.

Kiemelik: az egészségügy új vezetése elkötelezte magát a változtatás mellett. Ugyanakkor az a kép, ami a közelmúltban megjelent jogszabályokból kirajzolódik, nem egy korszerű, betegbarát egészségügy képe. Az intézkedések nem célozzák meg az egészségügy alapjainak rendezését, az adatokat titkolják, a gyógyítókat nem partnerként, hanem eszközként kezelik. Az ellátások nem reálértéken kerülnek finanszírozásra.

A MOK szerint egy utasításokon alapuló, katonai jellegű, büntető, központosított irányítású rendszer kialakítása indult el, mely saját hibáiból nem tanul, ezért nem is javít a működésén.

A rendelkezések a közfinanszírozott szolgáltatások csökkentését eredményezik, a betegeket a magánegészségügy felé terelve, eddig is kimagasló egészségügyi költségeiket tovább növelve. A MOK határozottan visszautasítja, hogy az ellátási problémákért, az egészségügyi rendszer elégtelen finanszírozásáért és irányításáért a gyógyító szakemberekre tolják a felelősséget - írták.

A tárcavezető a találkozón azt kérte a MOK vezetésétől, hogy számszerűsítsék és nevesítsék a problémákat - írta a kamara a honlapján.