A Magyar Nemzetnek adott interjújában a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az érintettek ezen a dokumentumon megadhatják az adóhivatalnak, hogy milyen bankszámlaszámra vagy postai címre kérik az adó-visszatérítést. Erre azért van szükség, mert a hivatal nem ismerheti minden érintettnek az utaláshoz szükséges adatát.

A nyilatkozatot azonban csak azoknak a szülőknek kell kitölteniük, akik családi kedvezményre jogosultak ugyan, de a családi pótlékot nem ők kapják kézhez - mutatott rá az államtitkár. Így például ha az édesanya kapja meg a családi pótlékot, akkor neki nem, de a házastársának érdemes kitölteni a nyilatkozatot azért, hogy február 15-ig hozzájusson az adóvisszatérítéshez - tette hozzá.

Tállai András kiemelte, hogy a jövő év elején majdnem kétmillió, gyermeket nevelő adófizetőnek adja vissza az állam az idén lerótt személyi jövedelemadót, az érintettek együttesen hatszázmilliárd forinthoz jutnak. 

Az úgynevezett visszadó-nyilatkozat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján található meg és 2021. december 31-ig kell a NAV-hoz eljuttatni. A hatóság azoknak folyósíthatja február 15-ig az adó-visszatérítést, akiknél ismeri az utaláshoz, postázáshoz szükséges adatokat. Aki a határidőt esetleg elmulasztja, jövőre az adóbevallásában veheti majd igénybe az adó-visszatérítést - ismertette Tállai András.