Az iparűzési adókat továbbra is a városok és települések szedhetik be (már amelyiknél van ilyen), a gépjárműadó beszedésének és a személyijövedelemadó-bevételhez kapcsolódó 8 százalékos normatíva kifizetésének szabályait a jövőben újraírhatják - közölte Tállai András. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nulla iparűzésiadó-bevétellel rendelkező településeknél az állam 100 százalékban támogat bizonyos feladatokat, figyelembe véve a csökkenő tevékenységet, az állam ugyanis az oktatási, az egészségügyi és államigazgatási feladatokat már részben vagy teljes egészében átvette − tette hozzá az államtitkár.

Ez a tönk szélén álló önkormányzatok esetében azonban nem feltétlenül jelent vigaszt, hiszen az önkormányzati törvény arról még nem rendelkezik, hogyan lehet majd kezelni a több mint 1100 milliárd forint adósságállománytól szenvedő városok finanszírozási problémáit. Tállai a Napi Gazdaságnak a rendezvény szünetében elmondta, konkrét tervek még nincsenek az adósságrendezési problémák kezelésére, de "a városok adósságszolgálatával kapcsolatos gondokat nem lehet ignorálni, dolgoznak a terv kidolgozásán".

Egyelőre több alternatíva kínálkozik, folyamatosak a tárgyalások az önkormányzatok részére korábban deviza- és forintalapú kötvényt kibocsátó bankokkal, egyelőre egységes megoldás nem kínálkozik. Lehet egy pénzügytechnikai megoldás − amelynek alapját az önkormányzat által igényelt állami segítség jelentheti −, illetve a tényleges állami támogatás, amely azonban az árfolyamkockázatok miatt sok rizikót rejt. Tállai hozzátette, égető problémát jelent, hogy 2005 és 2010 között az önkormányzatok adósságállománya megnégyszereződött, ezért az állam az új finanszírozási rendszerben mindenképpen gyors és hatékony, de nem egységes megoldást keres.