A Getronics Magyarország Kft. álláspontja egy kérdésben megegyezik a Civil Biztonsági Szolgáltató Zrt. véleményével: az Országos Rendőr-főkapitányság 600 sebességmérő-rendszer kialakítása és üzemeltetése tárgyában kiírt közbeszerzési eljárását lezáró döntése jogsértő - közölte a vállalat.

A Civil Biztonsági Szolgálat ugyanis az ORFK értékelése szerint mindhárom régióban kirívóan alacsony árajánlatot tett, ami miatt érvénytelennek nyilvánították az ajánlatát a kelet- és nyugat-magyarországi régióban (itt mérési helyenként havonta 298 ezer forintról szólt az ajánlat), miközben nyertesként hirdették ki a közép-magyarországiban - éppen ott, ahol a legalacsonyabb árajánlatot tette (mérési helyenként havi 270 ezer forint) - állítja a Getronics.

A hatályos közbeszerzési törvény kirívóan alacsony árra vonatkozó előírása szerint az ajánlatkérőnek nem csak joga, hanem kötelezettsége is a gazdasági ésszerűséggel nem összeegyeztethető - például veszteséges) ajánlatok érvénytelenné nyilvánítása.

A Getronics Magyarország ezért szintén jogorvoslati kérelemmel fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz az ORFK eredményhirdetése ellen, melynek eredményeként - ideiglenes intézkedésként - a testület az ügy érdemi elbírálásáig megtiltotta a közép-magyarországi régió vonatkozásában is a szerződéskötést, miután úgy ítélte meg, hogy e részteljesítés vonatkozásában is sérülhetett a közbeszerzés tisztasága.

A Getronics Magyarország Kft. nem ért egyet az ORFK döntésével sem, miszerint a jövő évi költségvetési tervezési adatok nem nyújtanak fedezetet a közbeszerzési eljárás tárgyát képező összes traffipax üzembeállítására, ezért a kapitányság visszalép a szerződéskötéstől.

A Getronics szerint viszont a traffipaxok kihelyezésükkel automatikusan megteremtenék az üzemeltetésükhöz szükséges forrásokat is. Egy-egy kihelyezett sebességmérő havi üzemeltetési díját számításuk szerint már havi 10-12, azaz háromnaponta egyetlen gyorshajtáson kapott gépjármű is fedezi.