Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kiszámítható támogatási feltételekkel és tervezhető fejlesztési lehetőségekkel segíti az agrártárca a gazdákat - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. A politikus Mezőkövesden, az MKB Bank Nyrt., az Andest 2005 Kft. és a Gazda Kontroll Kft. tematikus programsorozatának állomásán beszélt minderről. A minisztérium közleménye szerint a fejlesztési forrásoknak köszönhetően a termelés hatékonyságát biztosító beruházásokat valósíthatnak meg a gazdálkodók a következő időszakban.

Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy a Megújuló vidék, megújuló agrárium program, az alapanyag-termeléstől a feldolgozásig minden olyan elemére kiterjed az élelmiszergazdaságnak, amely ahhoz kell, hogy versenyképesek legyenek a termelők és feldolgozóink egyaránt. A precíziós gazdálkodást segítő gépektől, a digitális szolgáltatásokat támogató felhíváson át, a termény tárolásán, szárításán, tisztításán keresztül az élelmiszer feldolgozásáig minden egyes gazdasági tevékenység technológiai megújítására biztosítanak forrásokat.

Az agrárminisztérium júniusban hirdette meg a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó felhívását, a program keretösszege 100 milliárd forint. A kérelmek benyújtására július 26-tól van lehetőség.

Az államtitkár Mezőkövesden arról is beszélt, hogy a Közös Agrárpolitikáról megszületett megállapodásnak köszönhetően sikerült egyensúlyt teremteni a gazdák érdekei és a zöld szempontok között. Valamint: nemcsak beruházási támogatásokra, hanem a környezet tehermentesítéséhez kapcsolódó pályázatok is új lendületet kaphatnak. Az agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatás és az ökológiai gazdálkodást segítő felhívásokat ősszel újra meghirdetik, így 2022 januárjában elindulhatnak a hároméves programok.