A jelölt, aki a jegybank korábbi jogi és szanálásért felelős ügyvezető igazgatója volt, bizottsági meghallgatásán kiemelte: monetáris taggá választása esetén a jegybank monetáris testületében a reálgazdaság és a foglalkoztatáspolitika szempontjait is képviselni fogja az ár- és a pénzügyi stabilitás, mint a jegybank két fő feladatának elsődlegessége mellett.

A jelöltet a parlamenti képviselők választják meg a tanácsba, még hétfőn. Azért kell új tagot választani, mert Bártfai-Mager Andrea júliusban távozott a testületből, mivel postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos lett.

Kardkovács Kolos a bizottsági meghallgatáson elmondta: fontos a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) azon törekvése is, hogy a jegybank a pénzügyi infrastruktúrát fejlessze, hozzátéve, egyetértett például azzal, hogy a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az MNB tulajdonába került.

Mint mondta: megválasztása esetén azt az álláspontot képviseli majd, hogy az MNB-nek aktív szerepet kell játszania, "az MNB-nek tényleg a nemzet bankjának kell lennie, a hazai lakosság és a kis- és középvállalkozások (kkv-k) tevékenységét kell segítenie". Ebben a folyamatban kedvezőnek tartotta, hogy a jegybank növekedési hitelprogramjának különböző szakaszai támogatták a kkv-k fejlődését, beruházási tevékenységét.

Kardkovács Kolos arról is szólt, hogy a monetáris tanács tagjaként az ország versenyképességének növelését is támogatja majd. A jelölt azt is fontos szempontnak tartja a jegybank tevékenységei között, hogy az MNB segítse a pénzügyi és gazdasági ismeretek terjesztését, támogassa a pénzügyi kultúra fejleszését, ebben az MNB munkatársai által készített tanulmányokra is jelentős szerep hárul.

Az országgyűlés is megválasztotta

A képviselők 114 igen szavazattal, 53 nem ellenében fogadták el Kardkovács Kolos jelölését. A parlament hétfői döntésével a tanács újra teljes létszámmal dolgozhat. Kardkovács Kolos mellett korábban szintén az Országgyűlés választotta taggá Cinkotai Jánost, Kocziszky Györgyöt, Pleschinger Gyulát és Báger Gusztávot.

Volner János jobbikos képviselőnek a pénzintézetek szanálásával kapcsolatban felvetett kérdésére Kardkovács Kolos elmondta: a bankcsődökkel és a bankszanálásokkal kapcsolatban az az álláspont, hogy ezek költségeit elsősorban a bankok, pénzintézetek tulajdonosainak kell viselniük. Elmondta: a Quaestor-ügyben a kifizetések többsége megtörtént. A növekedési hitelprogramról (nhp) kiemelte: az nhp különböző szakaszai jelentős mértékben segítették a kkv-k beruházásait.

Czomba Sándor (Fidesz), a testület alelnöke kérdésére a jelölt elmondta: a jövőben a monetáris politika szempontjai között is nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjon a bérkiáramlás kérdése. Alacsony bérekkel már nem lehet a versenyképességet erősíteni, úgy kell a monetáris feltételeket is alakítani, hogy a kis- és középvállalkozások a bérköltségeket versenyképesen ki tudják termelni - mondta Kardkovács Kolos.

Kardkovács Kolost 2010-ben helyettes államtitkárnak nevezték ki a Nemzetgazdasági Minisztériumban, ahol előbb a jogi és koordinációs, majd a foglalkoztatási terület tartozott hozzá.

2013-ban a Magyar Nemzeti Bank központi beszerzési és üzemeltetési igazgatója lett. 2014-től jogi igazgató, majd szanálásért felelős ügyvezető igazgató a jegybankban. 2015-ben lett az MKB Bank Zrt. beszerzésért felelős ügyvezető igazgatója, egyidejűleg betöltve az MKB Üzemeltetési Kft. és az MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft. ügyvezetői posztját is. 2016 óta az MKB Nyugdíjpénztár ügyvezetője is.

Kardkovács Kolos tagja a Magyar Pénzverő Zrt. felügyelőbizottságának, a Közbeszerzési Hatóság Tanácsának, emellett a Pallas Athéné alapítványok kurátora és felügyelőbizottsági tagja.

QP | Quality Placement