Tanácstalanok a bankok a kamatok kialakításánál, mivel sohasem volt akkora különbség a kondiciókban mint most. Mindezt pedig tovább bonyolította a drasztikus jegybanki kamatemelés, amelynek ügyfelekre hárításáról a legnagyobb hazai bankok (Napi, 2008. október 27.) is eltérően vélekednek. A Budapest Bank (BB) szerint egy ilyen mértékű jegybanki kamatváltozás mellett elkerülhetetlen a betéti és hitelkamatok emelése. Mint hozzátették azonban: ennek mértéke biztosan más lesz hitel- és betétoldalon.

A BB népszerű Indexált Prémium betétjénél - amelyik követi a jegybanki kamat változását - még múlt szerdán megtették a 300 bázispontos emelést, ezzel ennél a terméknél a betéti kamat 11,25 százalékra változott. Más betéti terméknél az emelési javaslat már a BB döntéshozó fóruma előtt van. (Nyilvánvaló, hogy más pénzintézeteknél is meg kell várni, hogy az úgynevezett eszköz-forrás bizottságok miként döntenek.)

A többi hitelintézethez hasonlóan a BB-nél is úgy látják, hogy a kölcsönöknél mérlegelniük kell a kamatemelés ügyfelekre gyakorolt hatását, így a döntést csak egy mélyebb, néhány napot igénybe vevő elemzés után fogják meghozni. Az mindenesetre tény, hogy a mostani MNB-lépés hatására a devizaforrások ára nem csökken, ismét nő viszont a forint- és devizakamatok közötti különbség. Sok bank már megjelentette a deviza-, illetve forinttermékeire vonatkozó új kondícióit, ami természetesen nem tartalmazza az MNB 300 bázispontos emelését. Az ajánlatok többségében az euró mára kedvezőbbé vált a svájci franknál (kivételek persze még mindig akadnak), és mindkettő közelebb került a forintajánlatokhoz. Általános vélekedés szerint a forinttermékek ára most ismét leszakadhat a mezőnytől.

Az mindenesetre nem utal semmi jóra, hogy a bankközi irányadó kamatok (Bubor) tegnapra nem csak a jegybanki kamatemelés mértékében nőttek. Akadt 50 bázisponttal azt meghaladó emelkedés is. Az egynapos kamat október 27-én 11,49 százalék volt ugyan, de a négyhavi lejáratnál a kamat 12,53 százalékra (ezzel egyébként a legmagasabb szintre) kúszott fel. A bankközi piacon 84 bázispontos emelkedés után tegnap 9 százalék feletti volt az overnight kamat.