Megtiltanák a Székesfehérvári Tankerülethez tartozó iskolák pedagógusainak, hogy a fizetéseikről beszéljenek - derült ki a Népszava birtokába került titoktartási nyilatkozatból. Az ügy előzménye, hogy néhány hete a Pedagógusok Szakszervezetének Országos Ifjúsági Tagozata fotókampányt indított, amelyben pedagógusok tucatjai álltak a nyilvánosság elé, bemutatva nettó bérüket.

A Székesfehérvári Tankerület titoktartási nyilatkozatát aláíróknak vállalniuk kell, hogy minden feladatteljesítés közben tudomásukra jutott tényt, adatot, információt titokként kell kezelni. Nem beszélhetnek nyilvánosan a diákok tanulmányaival összefüggő információkról és a személyi juttatásokkal kapcsolatos adatokról. A nyilatkozat szerint a titoktartási kötelezettség azt követően is élni fog, ha a munkavállaló munkaviszonya már megszűnt. Mindettől csak bírósági döntés nyomán lehet eltekinteni.

Hasonló előírásokkal próbálkoztak nemrég a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumban is, ám ez a munkaadó végül visszakozott. A pedagógusokat egyébként valóban köti titoktartási kötelezettség például a diákokkal, családjukkal kapcsolatos személyes adatok tekintetében. Az ezen túlmenő szigorításokat a szakértők felesleges, a tanárok megfélemlítésére, elhallgattatására irányuló túlszabályozásnak tartják.