Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tanárok alacsony fizetésük miatt sztrájkoltak, amikor az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénzügyi kultúrájukról készült jelentést tett közzé márciusban – írta meg korábban a Népszava. Vizsgálták a válaszadó tanárok anyagi helyzetét is. A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással, amit a jelentés „rendkívül jó aránynak” tartott. A hónapról hónapra élők alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségével, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénz hiányát. 

Az RTL Híradónak nyilatkozó pécsi fizikatanár szerint nincs megtakarítása a tanári munkából, ami van, az plusz, külső munkából származott, de az sem jelentős megtakarítás.

Szász János nettó fizetése tizenöt év tanítás után sem éri el a nettó 250 ezer forintot. Azt mondja, lételeme az oktatás, és nem fogja teljesen elhagyni a pályát, de muszáj mellette valamit mást is dolgoznia.

Hat évvel ezelőtt a felsőoktatásból ment át a közoktatásba, jellemző a helyzetre, hogy amikor munkahelyet váltott, több volt a fizetése a közoktatásban, mint korábban tanársegédként a felsőoktatásban.