Áprilisban még az operatív törzs, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma is arra figyelmeztetett: fokozottan vigyázzanak magukra a krónikus betegséggel küzdők - emlékeztet a Népszava annak kapcsán, hogy nem világos, milyen eljárási rend vonatkozik a krónikus betegségben szenvedő tanárokra a járvány kapcsán.

Sem az Oktatási Hivatal, sem a Klebelsberg Központ által kiadott tájékoztatókban nem lehet olvasni arról, mit kell tenniük az intézményeknek a krónikus beteg tanárok védelme érdekében. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta a veszélyeztetett csoportba tartozó pedagógusokkal kapcsolatban, hogy a minisztériumban az a gyakorlat, hogy a krónikus betegek, valamint a 60 év felettiek dönthetnek az otthoni munkavégzés mellett.

QP | Quality Placement

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint a tanárok esetében ez nem ilyen egyszerű. Lehet kérvényezni az otthoni munkavégzés elrendelését, de arról nem a pedagógus, hanem az intézményfenntartó dönt. Egységes protokollok híján azonban nem lehet tudni, pontosan milyen betegségek tartoznak az érintett körbe; például a magas vérnyomás olyan krónikus betegségnek számít-e, ami miatt egy pedagógus fokozottan veszélyeztetett?

Ha minden krónikus betegségben szenvedő pedagógust haza kellene küldeni, rengeteg iskolát be kellene zárni. Nagy valószínűség szerint ezért sincsenek részletes szabályok - vélekedett a PSZ alelnöke. Szerinte legalább az elvárható lenne, hogy azokon a tanórákon, amelyeken veszélyeztetett tanárok tanítanak, a diákoknak is kötelező legyen a maszkviselés.