A Brent spot kőolaj ára a héten 41-44 dollár között ingadozott, heti átlagban közel háromnegyed dollárral, 2 százalékkal nőtt az ár.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 2 százalék felett emelkedett az előző heti átlaghoz viszonyítva.

A piacon a kereskedők között optimista vélekedés terjed, egyre többen vállalják, hogy várhatóan az olajpiac magára talál és az év végére már mérséklődik a túlkínálat.  A kockázati tőke kezelők a New York-i tőzsdén a héten rekordmagasságú összegeket fektettek be a határidős kereskedésbe, a közelebbi és a távolabbi határidők ára a héten fél-másfél dollárral emelkedett. A spot ár a hét folyamán a határidős ár alatt változott. Az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten nyolccal csökkent, az amerikai piacra vonatkozó kőolaj készletadatok gyorsabban bővültek, mint a várakozások átlaga.

Az európai üzemanyagpiacokon a héten a benzin területén továbbra is élénk a forgalom, mivel az Egyesült Államok és Nigéria felé erős az export, Ázsia felé azonban leállt. Az európai készletszint a benzinnél csak kicsit, a gázolajnál jelentősebben csökkent ezen a héten.

A GKI Energiakutató prognózisa szerint a benzin ára 334 forint/liter körüli szinten, a gázolaj ára várhatóan 323 forint/liter körüli szinten változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából veszi a GKI Energiakutató, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 11, a gázolaj ára 15 százalékkal csökkent. Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 20,5 százalékkal több benzint és 26 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása alakítja. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.