Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rendkívül gyakorinak számít a liftek, ajtók, postaládák rongálása, de testi sértés, garázdaság, kerékpárlopás és gépjárműrongálás miatt is rendszeresek a rendőrségi ügyek. Ez sok embert érint, tekintve, hogy a közel 4,2 millió lakásból álló hazai ingatlanállomány 40 százaléka, több mint 1,6 millió lakás társasházakban található.

Rongálás

A leggyakoribb társasházi bűncselekmény a rongálás, amelynek legtöbbször a liftek esnek áldozatul. Jobb esetben csak összefirkálják a kabint, de a közös képviselők és gondnokok visszatérően számolna be arról, hogy az elkövetők éles eszközzel belekaristolnak különböző motívumokat a lift fém és fa szerkezetébe. Van, hogy a vezérlőpanel üveg részét törik be a tettesek, ezáltal a felvonóeszköz használhatatlanná válik, amivel súlyos pénzügyi kárt okoznak a közösség számára.

A szakértők szerint ezt megelőzendő érdemes jó minőségű liftbe telepíthető kamerát vásárolni.

Testi sértés

Az ország több mint 600 társasházában biztonsági kamerás megfigyelést nyújtó MNS Védelem Kft. a koronavírus-járvány kezdete óta azt tapasztalja, hogy kialakult egy általános feszültség a társasházi légkörben. Emiatt szaporodhatott meg az utóbbi időszakban a testi sértések száma is, melynek legelterjedtebb formája a rablás, melyek a folyosókra és a bejárati ajtók előterére koncentrálódnak.

Autótörés

Szintén gyakori társasházi bűncselekmény a gépjárműk rongálása, amely lehet véletlen törés, amelyért az okozó nem kívánja vállalni a felelősséget.

Kerékpárlopás

Kiemelt bűncselekmények közé tartozik még a biciklilopás, nem csak a házak elől, de pincéből vagy a ráccsal leválasztott tárolóból is.

Illegális hulladéklerakás

Bár elsőre nem tűnik súlyosnak, de sokba kerülhet a társasházi kukák mellé helyezett illegális hulladék elszállítása is.