Tarthatatlan a helyzet a közfinanszírozott fogászati ellátásban, egyre hosszabbak várólisták, sokan pedig késve sem juthatnak hozzá a szükséges fogmentő kezeléshez - mondta a lapnak Nagy.

Öt éve 187 fogorvosi praxis maradt üresen az országban, mára ez a statisztikából eltűnt iskolafogászatokkal együtt meghaladja a 300-at. Minden harmadik közfinanszírozott praxisban dolgozó orvos nyugdíjas korú, a végzősök pedig inkább kórházi, vagy klinikai szakellátóként vállalnak munkát, ahol érvényes rájuk az orvosi bértábla.

Az alapellátó körzetben 16 évvel ezelőtt 1600 forintot fizetett a társadalombiztosító egy ember fogászati ellátásáért, ma 3000 forintot, miközben egy esztétikus tömés ára tíz-tizenötezer forintba kerül. Tíz gyerekből kettő-háromnak biztosan szüksége van fogszabályozásra, amire például Komárom-Esztergomban és Nógrádban akár 5 év is várni kell, ami alatt a gyerek ki is nőhet a fogszabályozásból.

A negyven feletti felnőttek 35-40 százalékának lenne szüksége paradontológiai kezelésre (ínybetegségek kezelése), csakhogy összesen 8 közfinanszírozott paradontológiai rendelés működik az országban. Nem véletlen, hogy a a WHO adatai szerint a 65-74 éves magyar emberek negyedének már egyetlen foga sincs..

A szakszövetség azt javasolja, vagy a jelenlegi praxisonként átlagos 900 ezer forintos havi finanszírozási díjat emeljék 1,7 millió forintra, vagy felezzék a mostani betegfogadási időket. Igaz, így duplájára nő a várakozási idő és még egy sima "sztk-s tömésre" is körülbelül egy évet kellene várni. Tovább lehetőség, hogy a kormányzat a mostani térítésmentes ellátásokból vesz vissza, és önrészt szab a betegeknek.

Fotó forrása: Shutterstock.