Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szeptemberi inflációs jelentés előrejelzésének ismeretében a monetáris tanács úgy ítélte meg, hogy az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartósan, a vártnál hosszabb ideig történő fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.

A monetáris tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság azonban továbbra is óvatos monetáris politikát indokol.

A monetáris tanács megítélése szerint a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az inflációs nyomás mérsékelt maradhat.  A szeptemberi Inflációs jelentés előrejelzésének ismeretében a testület úgy ítéli meg, hogy az alapkamat aktuális - 1,35 százalékos -  szintje és a laza monetáris kondíciók tartósan, a vártnál hosszabb horizonton történő fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.

A jegyzőkönyv szerint több tanácstag kiemelte, hogy a pénzpiaci hozamok alapján későbbre tolódott az első kamatemelés és az elemzők túlnyomó többsége 2016 végéig változatlan magyar alapkamatot vár a Fed esetleges kamatemelése mellett is. Mindez azt jelzi, hogy az előretekintő üzenet sikeres volt, ugyanis hatására hosszabb futamidőkön is csökkentek a hozamok, bár egyelőre nincsenek teljesen összhangban a tanács kamattartásra vonatkozó időhorizontjával - olvasható az MNB közleményében.