Az Interfax által megkérdezett elemzők 0,5 százalékos növekedésre számítottak, míg a gazdaságfejlesztési minisztérium január közepén 0,5-0,6 százalékos bővülést valószínűsített.

Az orosz gazdaság az utóbbi öt év legalacsonyabb növekedését mutatta tavaly: 2013-ban 1,3 százalékkal, 2012-ben 3,4 százalékkal, 2011-ben 4,3 százalékkal, 2010-ben pedig 4,5 százalékkal növekedett a GDP, míg a világgazdasági válság csúcspontján, 2009-ben 7,8 százalékkal zsugorodott az orosz gazdaság.

Az orosz statisztikai hivatal egyelőre nem közölte a tavalyi év utolsó negyedévére vonatkozó GDP-növekedési számot, de a korábbi adatokból az következik, hogy éves összehasonlításban stagnálás lehetett.

A gazdaságfejlesztési minisztérium a hét végén küldi el a kormánynak a 2015-re vonatkozó előrejelzését a kőolaj 50 dolláros hordónkénti átlagárával számolva. A tárca több forgatókönyvet készített korábban: ha az olaj hordónkénti átlagára 60 dollár lesz, az orosz gazdaság 3 százalékkal esik vissza, ha azonban 40 dollárra zuhan, az orosz GDP 5 százalékkal csökken.

Az orosz jegybank arra számít, hogy az év első felében a GDP-csökkenés éves üteme 3,2 százalék lesz. Legutolsó előrejelzéseikben a Világbank 2,9 százalékos, a Nemzetközi Valutaalap 3 százalékos, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank pedig 5 százalékos GDP-csökkenést jósolt Oroszországnak az év egészére.