Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Várhatóan a tavalyi árszinten marad a karácsonyfának való első osztályú fenyőfák métere: lucfenyőt 1000-2500 forintos, ezüstfenyőt 3000-4000 forintos, normann fenyőt pedig 5000-8000 forintos áron lehet megvásárolni a kereskedőktől.


Kissné Szabó Fruzsina szerint az idén 2,8 millió család vásárol majd fenyőfát - átlagosan 5000-6000 forintért -, amelynek 80 százaléka vágott fenyő, míg a maradék 20 százalék földlabdás, kiültethető fenyő. Az elnök kiemelte: fontos, hogy a földlabdás fákat faiskolai árudákban vásárolják meg a családok, mivel a helytelenül, földlabda nélkül árusított fák nem lesznek életképesek a kiültetéskor.

A szakértő hozzátette: december 10-ig az összes eladásra szánt fenyőfa bekerül a budapesti raktárakba, így ezen időpont után már nem lehet frissebb fát találni a piacon. Ezért annak, aki kertes házban lakik, már most érdemes fát vennie és kiállítania vízben tárolva a szabadba, amennyiben még válogatni szeretne a szép fák közül. Azoknak azonban, akik panellakással rendelkeznek, csupán közvetlenül karácsony előtt érdemes fát vásárolniuk, mivel a fenyő zárt térben és melegben hamar tönkremegy. A kereskedők többségénél már lehetőség van arra is, hogy pluszszolgáltatás gyanánt a helyszínen befaragják a fákat a talapzatukba.

Kissné Szabó Fruzsina elmondta: a lucfenyők és ezüstfenyők nagy részét Vas, Zala és Somogy megyében termelik, azonban egyre több helyen jelenik meg a normann fenyő is. Ez a fajta 80 százalékban még mindig dán import, és mivel fejlődése viszonylag lassú - 5-10 év alatt éri el a karácsonyfa-méretet - lényegesen többe kerül a többi fajtánál.